Nu ska den nya butiken invigas

Akademibokhandeln, eller LundeQ som butiken ofta kallas i folkmun, har flyttat. Nu är det dags för invigning i de nya ­lokalerna på Stora Torget.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Ekonomi2017-03-30 08:06

Flytten går från lokaler i Forum­gallerian och före­taget har under ganska lång tid letat efter nya lokaler.

– Vi ville finnas på ett mer synligt läge i Uppsala jämfört med vad vi hade i gallerian, där vi dessutom låg på ovanvåningen, säger Maria Edsman, drift- och försäljningschef på Akademibokhandeln.

Den nya butiken är cirka 1 200 kvadratmeter stor, något mindre än ytan i gallerian men är nu fördelad på två plan, gatuplan och en ­våning ner. Inredningsmässigt vill man lansera ett något annorlunda koncept.

– Vi har velat skapa en inspirerande mötesplats där det händer saker, som ­författarevents och prova ­på-events, säger Maria Edsman.

Enligt henne är Uppsala en av företagets viktigaste marknader.

– Uppsala är en av Sveriges största städer som dessutom har den akademiska prägeln med mycket studenter. Vi har fyra stycken, vad vi kallar, storbutiker i Sverige, varav en finns i Uppsala. De är större till ytan, har bredare sortiment och dessutom studentlitteratur.

Hur är konkurrensen på bokhandels­marknaden i Uppsala?

– Hälsosam. Det finns alternativ i Uppsala och det är bra. Det säkerställer att vi alla måste anstränga oss för att locka kunderna.

Hur har ni resonerat kring namnet LundeQ?

– Alla våra butiker heter Akademibokandeln, vi har inte specialnamn på någon. Många refererar vår Upp­salabutik till LundeQ, som är en referens med historik. Vi har pratat om hur vi kan lyfta fram den historian i butiken, men det kommer inte bli någon skylt som säger LundeQ, säger Maria Edsman.

Själva invigningen äger rum på fredag. Man kommer bland annat ordna quiz och aktiviteter för barn. På lör­dagen hålls ett för­fattarevent och talarforum med olika författare och kulturpersonligheter.

Bokhandelns historia

Lundequistska bokhandeln, även kallat LundeQ, grundades 1834 av Nils Wilhelm Lundequist. På 1970-talet köpetes bokhandeln upp av Esselte Bokhandel som senare blev en del av Akademibokhandeln. År 1997 flyttade bokhandeln från de klassiska lokalerna på Östra Ågatan 31, där företaget funnits sedan 1924 och där Danske Bank ligger i dag. Flytten då gick till Forum­gallerian och nu går alltså flytlasset igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!