Kompetens Uppsalas vapen när solcellsfabrik ska byggas

Uppsala kan bli platsen för börsnoterade Midsummers nya solcellsfabrik. På sikt kan miljardetableringen innebära hundratals nya arbetstillfällen.

Slakthusområdet i Boländerna. Här var det en gång tid en slakteriverksamhet som drevs av Farmek och Scan. Nu byggs det om för att kunna ta emot nya företag.

Slakthusområdet i Boländerna. Här var det en gång tid en slakteriverksamhet som drevs av Farmek och Scan. Nu byggs det om för att kunna ta emot nya företag.

Foto: Kjell Sjöberg

Ekonomi2023-01-11 21:00

Hos solenergiföretaget Midsummer pågår sedan en tid ett arbete med att undersöka var man ska placera sin nya solcellsfabrik.

En ökad efterfrågan har gjort att företaget behöver bygga ut sin produktionsverksamhet av solceller för att nå upp till en effekt på 200 MW på årsbasis fram till 2024. 

undefined
Det börsnoterade företaget Midsummer letar lokaler till sin nya solcellsfabrik. Slakthusområdet i Boländerna är högaktuellt, uppger företaget. Här ser vi företagets produktionsanläggning i Järfälla där det tillverkas tunnfilmssolceller.

Från början tittade företaget brett på ett trettiotal möjliga lokaliseringsorter för fabriken runt om i Sverige. Nu är den siffran nere i en handfull där Uppsala är en av de orter som bolaget nu överväger för sin solcellsfabrik.

I en intervju med Dagens Industri har bolagets vd Sven Lindström förklarat: "Uppsala är mycket intressant. Det är även Katrineholm och Arboga. Också Järfälla, där vi har vår nuvarande småskaliga produktion, är med”.

Till UNT utvecklar han sitt svar ytterligare och nämner Boländerna och Slakthusområdet – där det nu byggs nya industrilokaler – som intressant och aktuellt vid en placering av en solcellsfabrik i Uppsala.

undefined
Sven Lindström är vd och grundare av Midsummer. Han menar att närvaron av universitet, god tillgång på arbetskraft och logistik är faktorer som talar för Uppsala när man ska etablera en ny solcellsfabrik.

– Närheten till vår befintliga anläggning liksom närheten till universitetet samt att lämpliga lokaler är tillgängliga gör Uppsala intressant, säger Sven Lindström i ett skriftligt svar.

Även storleken på Uppsala som stad gör den intressant då möjligheten till rekrytering av personal är stort. 

Vilka typer av tjänster pratar vi om här?

– Det är varierande, allt från operatörer, tekniker till de som doktorerat inom solenergi, förklarar Sven Lindström.

Till DI har Sven Lindström sagt att fabriken fullt utbyggd handlar om en investering på 1 till 1,5 miljarder kronor samt att den kan komma att sysselsätta ett par hundra personer på sikt.

undefined
Slakthusområdet i Boländerna. Här var det en gång tid en slakteriverksamhet som drevs av Farmek och Scan. Nu byggs det om för att kunna ta emot nya företag.

Hos fastighetsbolaget Areim som äger Slakthusområdet i Uppsala är man förtegen när det gäller Midsummers etableringsplaner i Uppsala.

– Vi kommenterar aldrig de dialoger vi för med olika företag, säger Peter Salmén som är fastighetsförvaltare på Areim.

På Slakthusområdet, där Farmek och Scan tidigare höll till med sin slakteriverksamhet, har det skett en hel del förändringar de senaste åren då flera av de gamla slakterilokalerna rivits och ersatts med nya och moderna industrilokaler.

Enligt Peter Salmén börjar lokalerna nu att fyllas med verksamhet igen.

– Vi har klart med en hel del hyresgäster inom olika branscher, bland annat inom kafé- och restaurangverksamhet. I början på januari började de första hyresgästerna att flytta in, säger han.

undefined
Så här är Slakthus-området tänkt att se ut när det är helt färdigbyggt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!