Rekordman tackar för sig – bedömt 13 000 företagsidéer

Genom åren har Uppsalabon Olle Jonsson stöttat och bedömt tiotusentals innovationer. Nu är det slut med det. Som nybliven 70-åring väljer han att sluta.

Under åren 1979–2016 var Olle Jonsson forskare på The Svedberg-laboratoriet Uppsala. En tjänst han hade vid sidan om att vara innovationsrådgivare.

Under åren 1979–2016 var Olle Jonsson forskare på The Svedberg-laboratoriet Uppsala. En tjänst han hade vid sidan om att vara innovationsrådgivare.

Foto: Almi

Ekonomi2022-03-23 21:00

Rollen som innovationsrådgivare på Almi innebär att ge råd och stöttning till lokala innovationer och företagsidéer. Det här har Olle Jonsson gjort i över 31 år. De första tio åren i samarbete med Stiftelsen innovationscentrum och Svenska Uppfinnareföreningen.

– Almi hjälper uppfinnaren, nyföretagaren och företag att växa både med affärsutveckling och finansiering, säger han.

Sammanlagt har han bedömt och stöttat över 13 000 företagsidéer/innovationer under de här åren – merparten i Uppsala.

Enligt Almi är det här någon form av inofficiellt rekord och kallar honom för "Sveriges främste innovationsrådgivare".

– Att det har blivit så många innovationer beror på att jag även har hjälpt Almi i Dalarna och Gävleborg samt att jag har suttit med juryn för Ung företagsamhet, Skapa, Venture Cup och FinnUpp i många år, säger Olle Jonsson.

Efter 31 år som innovationsrådgivare så slutar Olle Jonsson på Almi. "Det handlar mycket om tajming, att komma rätt i tid och att det finns ett behov", säger han om hemligheten för att lyckas med sin företagsidé.
Efter 31 år som innovationsrådgivare så slutar Olle Jonsson på Almi. "Det handlar mycket om tajming, att komma rätt i tid och att det finns ett behov", säger han om hemligheten för att lyckas med sin företagsidé.

Av de företagsidéer som har fått rådgivning har omkring 15 procent blivit kommersiella, det vill säga kommit ut på marknaden eller fått privata investeringar för fortsatt utveckling. Dessa omsätter i dag 100-tals miljoner kronor. 28 av Uppsalabolagen har även blivit noterade där Senzime, PiezoMotor, AroCell, Miris, Envirologic, Chromogenics och Imint kan nämnas.

– När jag har börjat titta på de här bolag har det i princip varit en privatperson eller forskare som har kommit med en idé innan de ens har bildat ett bolag. Sedan många år senare har de ett aktiebolag och sedan hamnar de på börsen ett antal år senare. Många av de här noterade bolagen började jag jobba med på 1990-talet, fortsätter Jonsson.

Vad är det som har gjort att vissa har lyckats och andra inte?

– Det handlar mycket om tajming, att komma rätt i tid och att det finns ett behov.  

Hur har företagsklimatet förändrats under de här 30 åren i Uppsala?

– Det är betydligt mer högteknologi nu. Innan internet fanns kom personer med idéer om allt möjligt där säkert 70 procent fick en direkt avrådan från mig på grund av att idéerna redan fanns eller var patenterade. I dag är folk mer pålästa och kan söka mer information på internet innan de presenterar sina idéer.

Vid sidan om Almi har Olle Jonsson även varit anställd som forskare vid The Svedberg-laboratoriet där han har doktorerat i kärnfysik. Verksamheten på The Svedberg-laboratoriet lades dock ned 2016.

Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential. Almi Företagspartner ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest. De regionala dotterbolagen ägs till 51 procent av moderbolaget och till 49 procent av regionala ägare och erbjuder lån och affärsutveckling. Almi Invest ägs till 100 procent av moderbolaget och bedriver riskkapitalverksamhet.

Källa: Almi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!