Så klarar du årets "fattigaste" månad

Efter jul och nyår är det tomt i mångas plånböcker. Men det finns knep för att klara sig till nästa lön.

STOCKHOLM 20120214
Matvaror i ett gammeldags skafferi där norrläge och god ventilation håller livsmedlen svala. 
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

STOCKHOLM 20120214 Matvaror i ett gammeldags skafferi där norrläge och god ventilation håller livsmedlen svala. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ekonomi2019-01-04 08:00

Julklappar, mat och resor tär på mångas ekonomi. Plötsligt är det januari och pengarna kanske är slut. Men det finns några klassiska knep att ta till för att försöka klara sig ur situationen, enligt Agneta Wiman Marklund, budget- och skuldrådgivare på Uppsala kommun.

– Ja, det första du kan göra är att rensa köksskåpen på mat. Det är både hållbart miljömässigt och ekonomiskt att äta upp allt som finns hemma, innan man köper någon ny mat, säger Agneta Wiman Marklund.

Ibland kan det vara svårt att se vad som går att göra av det som finns kvar i skafferiet.

– Då kan du försöka komplettera med bara en vara och på så vis få ihop fler måltider av det som finns hemma.

Ett annat tips är att rensa garderober och garage. Här kan det finnas saker som går att sälja på nätet eller på loppisar.

– Januari är kanske en svår månad att få saker sålda, men det är ändå bra att göra en skåprensning. Om inte annat så håller det dig sysselsatt en stund.

Om pengarna trots dessa skåprensningar inte räcker är nästa steg att se över sina kostnader.

– Om pengarna inte räcker är det superviktigt att betala rätt räkningar först. Hyran eller huslånen och elen är alltid viktigast att betala först, säger Agneta Wiman Marklund.

När det gäller andra räkningar är hennes råd att ta kontakt med banken eller kreditföretaget för att förklara sin situation.

– Det är alltid bra att ta kontakt med motparten och säga som det är. Då finns chans att få en avbetalningsplan eller få betalningsdatumet framflyttat till månaden därpå. Det är mycket bättre än att bara strunta i räkningarna eller att ta dyra lån för att kunna betala. Det lönar sig aldrig i längden att leva på lånade pengar, säger Agneta Wiman Marklund.

Den som har ont om pengar kan redan nu även börja planera inför nästa jul.

– Det bästa för de flesta är att göra en årsöversikt och fråga sig: Hur ska vi undvika att det blir så här nästa år igen? Det gäller att prata med familjen och släkten tidigt om att kanske köpa färre julklappar och mindre mat nästa år, säger Agneta Wiman Marklund.

Att tänka långsiktigt och att aldrig göra av med pengar som man inte har är hennes bästa tips inför det nya året.

– Kanske tar någon studenten i juni och så behövs pengar till semestern. Genom att göra en årsöversikt är det lättare att fördela ut pengarna mer jämnt över året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!