Allt fler väljer att dricka alkoholfritt på restaurang. Två ansedda krogar i Uppsala som satsar hårt på sitt alkoholfria utbud är Dryck och mat och Hambergs.
Båda har märkt av en ökad efterfrågan på alkoholfritt.
– Vi har något enstaka alkoholfritt vitt vin, men vi fokuserar mer på andra typer av drycker som är alkoholfria. Vi mustar till exempel egna äpplen som vi gör en must av och fyller på i flaskor. Vi buteljerar också varje äppelsort separat. Det är roligt och något som jag tror att vi är ensamma om i Uppsala, säger Igor Arvidsson som är dryckesansvarig hos Hambergs.
– När det gäller alkoholfri öl räcker det inte längre med att bara ha en, utan gästerna frågar vilka alkoholfria sorter som vi har, fortsätter han.
Enligt tidningen Allt om vin är en av orsakerna till den ökade försäljningen och konsumtionen att många lever ett hälsosammare liv än tidigare med träning och nyttigare mat. Där är inte alkoholen en naturlig del som dryckesalternativ. Många väljer också att dricka mindre och variera med alkoholfria alternativ när de besöker restauranger under veckodagarna.
– Alkoholfritt står för 6–7 procent av vår försäljning i dag. Det växer hela tiden, säger Cemil Alparslan som är krögare på Dryck och mat.
Hur ser ert utbud ut?
– De alkoholfria ölen är riktigt bra just nu, och vi har fem stycken. Med vinerna är det svårare. Däremot är vi väldigt ambitiösa med juicer och muster. Där fokuserar vi mest på svenska produkter.
Cemil Alparslan driver även baren 7 Flaskor som ligger vägg i vägg med Dryck och mat. Där har efterfrågan på alkoholfritt varit lägre än i restaurangen.
– Men jag vet att vår bartender Raul (Nuñez) kommer att ha ett event framöver där det är alkoholfria cocktails som är temat, fortsätter han.
Marknaden för alkoholfria öl har om sagt växt kraftigt de senaste åren, både på restaurang, i livsmedelsbutiker och på Systembolaget.
Av Uppsalas bryggerier är det dock ännu ingen som saluför en alkoholfri öl, men det är på gång. Uppsala brygghus ligger i startgroparna för en trolig lansering senare i år.
– Det ser ut som att det kommer att bli en alkoholfri ipa (indian pale ale). Vi är mitt uppe i processen där vi håller på att provbrygga. Vi ser att efterfrågan växer. Vi kommer även börja tillverka mer läsk, säger delägaren Conor Freeney.