Skapade nya affärer genom Swish

Många mindre företag har varit tidigt ute med att anamma de digitala betalningssätten. Ett företag i Knivsta lyckades skapa ett nytt affärsområde på grund av tjänsten Swish.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Ekonomi2017-04-23 08:00

Inom den digitala handeln har de moderna betalningslösningarna etablerat sig väl, men inom den fysiska handeln går det långsammare, av förklariga skäl. De stora företagen tycker att själva betalningstiden blir för lång när kunden ska föra över pengar med sitt bank-id och dessutom blir det dyrt i längden. Enligt Svensk Handel kostar exempelvis varje transaktion med Swish mellan 1,50-2,50 kronor per transaktion. Men för de mindre förtagen är de här problemen inte lika stora.

LÄS MER: Restaurangen slopar kontanter

LÄS MER: Betalningar blir allt mer digitala

Företaget Knivsta Djurcenter firar om någon månad sitt treårsjubileum. Företaget driver en fackhandel med framför allt djurtillbehör och foder. Man anordnar även kurser och hyr ut en träningshall som ligger i anslutning till butiken. I slutet av förra året började man använda Swish som ett betalningssätt för alla företagets produkter och tjänster..

– Det var genom hallen som Swish kom in i bilden. Hallen hyr vi ut dygnet runt, man bokar via nätet och genom Swish kan kunden också betala direkt utan att behöva komma till butiken. Det har möjliggjort att vi kan hyra ut hallen även med kort varsel när butiken är stängd, timmar vi annars hade förlorat, säger delägaren Li Carlsson.

När företaget införde betalningssättet var de tvungna att sätta sig in i hur det fungerar redovisningsmässigt, men det visade sig inte innebära några problem. Nu har Swish på flera sätt blivit en nödvändighet för företaget.

– Om vi bara haft butiken kanske vi inte hade behövt ha Swish, men nu behöver vi det för att kunna erbjuda kunderna flexibilitet, säger Li Carlsson.

Företaget har även kontanthantering, men Li Carlsson föredrar när kunderna betalar digitalt.

– Framför allt handlar det om otryggheten med att behöva ha kontanter i butiken. Dessutom kostar även kontanthantering oss tid och pengar i orm av uppräkning, insättningsblanketter och att behöva gå och sätta in pengar. Bankerna tar betalt för all slags service, säger Li Carlsson.

När betalningen inte sker kontant kommer pengarna företaget till del direkt och det finns ingen risk för att de "kommer bort på vägen. Li Carlsson upplever även att kunderna är positiva över att de får fler valmöjligheter.

– I dagens samhälle beöver man inse att man måste erbjuda alternativ. Sedan tror jag inte det vore funktionellt att ta bort kontanthanteringen, många kunder använder exempelvis inte kort och vill komma med sina pengar och betala i butiken. Det måste de få göra, säger Li Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!