Affärsidén, som bygger på en delningsekonomisk lösning, innebär att lokaler som står tomma under vissa tider ska kunna hyras ut till andra aktörer som behöver lokaler just de tiderna. Ett hållbarhetskoncept som inte är helt olikt airbnb fast för förenings-, kontors- och konferenslokaler primärt.
– Men till skillnad från Airbnb vill vi få till långsiktiga samnyttjanden. Airbnb syftar mer till att hyra ut en till två kvällar i veckan. Vi vill att våra kunder ska hyra ut sina lokaler till andra på tider där de inte använder sina lokaler och på så vis maximera nyttjandet av lokalerna. På det här sättet hoppas vi kunna förändra fastighetsbranschen så att det inte hela tiden behöver byggas nytt och i stället använda det som finns resurseffektivt, säger den 26-årige Uppsalabon Robin Rushdi Al-Sálehi.
I nuläget finns enbart lokaler som hyrs eller ägs av föreningar och stiftelser tillgängliga att hyra via Vakansa.
– Momsreglerna gör att det än så länge är krångligt för företag att hyra ut via oss, men det är en fråga som är uppe i domstolen där vi får se om en ändring blir till, fortsätter Al-Sálehi.
Det var i vintras som företagets digitala plattform lanserades där uthyrare kan lägga ut sina lokaler, men det hela är fortfarande på ett utvecklingsstadium. Potentialen uppges dock vara stor inom området.
– Vi kommer nog se en enorm konsolidering av hyresgäster bland byggnader och lokaler där mycket kommer att bli tomställt. Det ser vi faktiskt redan hända på citylägen i Uppsala och Stockholm där många företag lämnar ifrån sig lokaler eftersom de är för dyra. De fastighetsägare som inte jobbar på det här sättet med att försöka säkra en hyresgästmix tror jag kommer att få det väldigt tufft i framtiden, säger Robin Rushdi Al-Sálehi.
Vakansa grundades sommaren 2019. Företaget är än så länge en startup finansierad av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova samt med privat kapital.
– För några år sedan höll jag ett TEDx-tal via Uppsala universitet där jag myntade begreppet tidsvakans, det vill säga tiderna då lokaler står tomma trots att de går att använda av andra. Sedan det talet har jag drivit den här frågan inom fastighetsbranschen på olika sätt och nu under corona blir vi överösta med förfrågningar om att dela lokaler med andra, fortsätter Al-Sálehi.