Kombucha, ett slags fermenterat te med olika smaker, lär ha funnits i över 2 000 år och sägs ha uppkommit i Kina. I Sverige har drycken länge tillverkats av ett fåtal entusiaster. På senare tid har den dock blivit alltmer populär och börjat säljas i butiker och på restauranger. Det ökade intresset har även gjort att stora internationella aktörer har börjat producera drycken.
I Uppsala finns en handfull företag som producerar kombucha. En pionjär inom området är Lars Fahlén på matföretaget Primaten. Han började tillverka drycken för sex år sedan. På den tiden hade han även en delikatessbutik i Svava-gallerian och en lunchservering där han sålde kombucha på tappkran.
– När jag började fanns det en till i hela Sverige som sålde kombucha, men nu finns det säkert över ett tiotal bryggerier som sysslar med det här. Det har verkligen tagit fart och det kommer nya varumärken hela tiden. Framförallt importerad industritillverkad kombucha som är licensbryggd och inte alltid innehåller 100 procent kombucha, säger han.
Årligen säljer han omkring 5 000 flaskor där specialiteten är att han använder honung istället för socker i receptet. I dag finns hans produkter hos flera återförsäljare i Uppsala, Stockholm och via ett antal Reko-ringar.
– Jag vill fortsätta hålla det här som ett mikrobryggeri, även om det finns en växande marknad just nu, fortsätter Lars Fahlén.
Drycken påstås ha positiva hälsoeffekter, men det vill Lars Fahlén nyansera.
– Det finns de som säger att man lever längre och blir friskare av att dricka kombucha, men jag brukar vara försiktig med det. Om det är nyttigt låter jag vara osagt, det jag kan säga är att det ger bra påfyllning av goda bakterier som kan vara bra för tarmen.
Ett lokalt kombuchabryggeri som står i startgroparna är Kombobrew som håller på att etablera en anläggning i Järlåsa.
– Jag har experimenterat hemma i två år och lärt mig hela processen, men nu blir det en riktig verksamhet som väntas dra igång om en månad ungefär. Vi kommer att använda svenska råvaror, som bär och örter för smaksättning till vår kombucha, säger grundaren Thomas Radecky som driver företaget tillsammans med Lukas Reza.
Varför har du fastnat för kombucha?
– Det började med att min mamma bryggde det hemma, och med tiden växte intresset.
I Uppsala finns bland annat även företaget Modern monk som tillverkar kombucha.