Uppsalakrog kan stänga – börjar sälja sin öl på bolaget

Restaurangen Bryggeriet Ångkvarn tänker nytt under coronapandemin. Nu börjar krogen sälja sin egentillverkade öl på Systembolaget.

Erik Bennbom är källarmästare på Bryggeriet Ångkvarn, som numera säljer sin egentillverkade öl via Systembolaget.

Erik Bennbom är källarmästare på Bryggeriet Ångkvarn, som numera säljer sin egentillverkade öl via Systembolaget.

Foto: Antonios Antoniadis

Ekonomi2020-12-15 20:00

Den senaste tiden har krogen på Östra Ågatan begränsat sina öppettider på grund av en minskad kundtillförsel. Numera har krogen enbart öppet under torsdag–lördag.

– Som det ser ut nu kommer vi att hålla stängt under januari och februari om inte restriktionerna ändras, men när och om det sker öppnar vi igen, säger Bryggeriet Ångkvarns källarmästare Erik Bennbom.

Ett sätt att överleva och få in nya intäkter är att sälja flera av sina öl på Systembolaget under så kallad privatimport. 

– Vi känner att vi måste göra någonting. Vi vill inte bara sitta och tycka att allt är dåligt, för det är det inte utan en verklighet som vi måste förhålla oss till, fortsätter Bennbom.

Det hela går ut på att man köper en så kallad growler (specialflaska på en liter) på hemsidan eller i restaurangen, som där fylls på och levereras till Systembolaget på Dragarbrunnsgatan där den hämtas ut. Flaskan kan senare återanvändas och lämnas in på nytt.

– Jag vet att det finns några bryggerier som sålt folköl på restauranger på ett liknande sätt, men inte starköl på Systembolaget, säger Erik Bennbom.

Enligt Systembolagets hemsida tar det normalt två till fyra veckor från förfrågan till att varorna kan hämtas i butik när det handlar om privatimport från en svensk säljare. Men enligt Bryggeriet Ångkvarn går det betydligt snabbare än så i deras fall.

– Som det ser ut nu behöver jag omkring tre till fyra arbetsdagar på mig att leverera innan ölen kan hämtas ut, fortsätter källarmästaren.

Karta: Bryggeriet Ångkvarn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!