Granzow firar 30-årsjubileum i Enköping, och 50 år i Sverige, med att göra sitt bästa resultat någonsin.

– Det fortsätter att peka uppåt, säger verkställande direktören Mikael Jansson.

"Tryckluft finns nästan överallt. Samtidigt ger ökade miljökrav stora möjligheter till utveckling", berättade han när tidningen gjorde ett reportage om företaget i en näringslivsbilaga för några år sedan.

Artikelbild

| Richard Åström från företaget Parker, en av Granzows äldsta samarbetspartner tillsammans med Viktor Baltzer, ansvarig för den senaste satsningen, processfiltrering.

En av anledningarna till att företaget har haft en stabil utveckling sedan dess är Agas etablering i Enköping.

– För oss är anläggningen i Enköping en viktig kund. Dessutom är Aga kund till oss på andra ställen i landet, säger Mikael Jansson.

Företagen samarbetade redan på 90-talet.

– När första anläggningen byggdes så levererade vi den vanliga arbetsluftkompressorn.

Artikelbild

Tidningen berättade om Agas senaste utbyggnad i ett reportage för några veckor sedan.

I den 6 500 kvadratmeter stora byggnaden fylls flaskor med industri-, läkemedels- och livsmedelsgaser i en till stor del helautomatiserad anläggning.

– Ju mer automation desto mer tryckluft. Nu senast har vi fått en order på kompressorer för återvinning av den mycket dyra Heliumgasen, säger Mikael Jansson.

Men för Granzow är inte bara nyinstallationer viktiga, utan service och eftermarknad är avgörande hur verksamheten kan fortsätta att utvecklas.

– Den är ju ganska lika över en hel konjunkturcykel. Därför är det viktigt med nära och långsiktiga relationer.

För fyra år sedan omsatte det svenska bolaget strax under 60 miljoner kronor. Idag har den siffran passerat 80 miljoner kronor.

– Vi har satt upp en femårsplan med att nå 100 miljoner kronor i omsättning. Vi ligger ett år före i det senaste bokslutet, säger Mikael Jansson.

Hur ser framtiden ut?

– Vi försöker ha fler ben att stå på. Nu senast har vi satsat en del på processfiltrering som är viktig i livsmedels- och läkemedelsindustrin och har tagit över verksamhet från en av våra huvudleverantörer.

Det är Viktor Baltzer som är Granzows ansvarige för den utvecklingen.

Han har haft flera olika uppdrag inom företaget. När vi är på plats träffar han en av Granzows äldsta samarbetspartner, Richard Åström från Parker, verksam inom rörelse och styrteknik.

– Det finns ju tre sätt vi kan expandera på. Rent organiskt, skaffa nya agenturer och förvärva bolag, säger Mikael Jansson.

Hur många är ni i företaget just nu?

– 38. Vi har just anställt ett par yngre personer. Vi söker just en teknisk säljare. Det blir den 39:e.