Många skidsugna sökte sig till Skattmansö nu när äntligen backen öppnade för säsongen. Utöver utförsåkning på skidor gick det bra att ägna sig åt pulka- och kälkåkning, korvgrillning eller att helt enkelt bara umgås och snacka när det ryker så där vintrigt ur munnarna när den varma utandningsluften träffar kylan.

Skattmansöådalens förenings ordförande Daniel Jäderblom visar upp god simultanförmåga när han tar ett snack med EP:s utsände samtidigt som han ställer in bindningarna på ett par hyrskidor så att de passar pjäxorna. Hyra av komplett utrustning för en vuxen går på en hundralapp.

– Det är inte meningen att vi ska tjäna en massa pengar. Utan vi ska få in pengar så att vi kan spruta snö. Det är inga som tar betalt för att jobba här, förklarar han den låga prislappen jämfört med andra skidanläggningar.

Artikelbild

| Race. Se upp i backen, tusen hål i nacken!

Elen till snökanonerna är den stora kostnaden. Sedan tillkommer annat, som att man den här vintern måste byta vajer i stora liften. Vajerbytet kommer att gå på uppemot 100 000 kronor.

Om kylan håller i sig kan snart även stora liften och hela backen öppna. Det behövs ungefär fem kalla dygn för att man ska få ihop snö till hela backen.

– Vi ska dra i gång i kväll (söndag kväll) med snöläggningen. Vi får se om vi får ihop det till nästa helg. I de bästa av världar hoppas jag att vi kan öppna stora liften nästa helg, säger Daniel Jäderblom.

Det var för övrigt ovanligt mycket folk i Skattmansö på söndagsmorgonen. Bålstas slalomåkare, ett hundratal, var på plats för att träna eftersom Teknikbacken i Bålsta hade något problem med liften eller liftarna och inte kunde öppna.

Artikelbild

| Lift. Några går när det blir tillfälligt stopp i liften.

Familjen Melander-Frohm från Altuna uppskattar åkningen.

– Det skulle vara lite mer snö, annars är det bra, säger Gabriel Melander innan familjen kastar sig vidare utför.