– Det känns fantastiskt att ha fått det här erkännandet. Det var en magisk kväll, säger Bitte Ljungström. Nordens största veterinärmedicinska laboratorium inriktat på parasitologisk träckprovsdiagnostik kan nu mera lägga till Årets företagare i Enköping 2018 till meritlistan. Företaget fick den ärofyllda utmärkelsen sist i en räcka av priser som delades ut på lördagskvällens företagargala, Guldliljan, i Idrottshuset. – Det var en fantastisk kväll, professionellt överallt. Vi hade hela personalen med oss och det här var kronan på verket när vi dessutom fick ta emot det finaste priset av alla, säger Bitte Ljungström.

Enligt motiveringen har Bitte och Mikael Ljungström bland mycket annat ”genom sitt ledarskap, kreativa förmåga, höga servicenivå och ett stort samhällsengagemang visat att de är goda förebilder som företagare”.

– Det har varit en fantastisk utveckling och resa för Bitte och mig. Bitte var statligt anställd och jag var präst, och 15 år senare står vi med den här verksamheten, säger Mikael Ljungström. Priset betyder också en hel del för både företaget och dem själva.

– Det känns väldigt hedersamt, eftersom det är det finaste priset man kan få som företagare i Enköping, säger Bitte Ljungström. – Vi tar inte emot priset som ett marknadsföringsmedel, utan det här kommer att uppmuntra oss under gråväderdagarna när det kan vara motigt. Det här är något vi är glada och stolta över, inte minst för våra anställda, fortsätter Mikael Ljungström. Till Årets sociala företag utsågs Anders Palmér, Myrsjö gård, för att han tagit ett stort socialt ansvar för utsatta personer, till stor del ungdomar.

Årets lantbruksföretagareblev Christer Hylander, Strömsnäs gård, som ”har tagit grisen till sitt hjärta”. Årets handlare är Daniel Åhlund, Lekia/Lekverkstan. Jan Forsman och Zabina Edberg på Rosendal El utsågs till Årets hantverksföretag.

Ena Energis miljö- och energipris gick till Robert Ihrsén, Ihrséns Lantbruk. Hemtjänstföretaget Allas Vård och Omsorg, Elvir Blazevic och Murisa Bacic Blazevic är Årets komet, som både växer snabbt och har låg sjukfrånvaro, dessutom bäst i enkäten över nöjd kund-index två år i rad. Arne Wåhlstedts vandringspris, som är Företagarnas hederspris, gick till Carina Berntsson för att hon lägger ner själ och hjärta i det som gör skillnad för Enköpings utveckling.

 Thomas Lindblom Anders Jagemo