I förra veckan öppnade ett nytt boende vid motorvägen i Ekolsund, på gränsen mellan Håbo och Enköpings kommuner.
– Frågan är hur bra mottagandet blir om grannar inte informeras och om kommunen inte är beredd med platser i skolorna och annan service som kan behövas, säger en Håbobo som är kritisk till Migrationsverkets brist på information.
Migrationsverkets ansvariga bekräftar att det förra fredagen flyttade in ett 30-tal personer i det nya transitboende som ligger vid motorvägsavfarten Ekolskrog. Boendet ska framöver kunna ta emot maximalt 84 personer. Enligt en granne blev det i somras stopp i avloppet när många personer bodde här samtidigt, men det är inget som Migrationsverket känner till.
Jürgen Buttner och Caroline Henjered, ansvariga på Migrationsverket, svarar att informationen kan brista ibland eftersom de just nu måste fatta mycket snabba beslut för att ordna tak över huvudet åt folk.
Hittills i år har 29 700 personer sökt asyl i Sverige, vilket är en ökning med hela 48 procent jämfört med samma period förra året. De flesta kommer från det krigshärjade Syrien.
– Vi jagar nya boenden hela tiden. Vi hyr både av privata fastighetsägare och av offentliga. De korta planeringstiderna beror på att vi inte kan ställa folk utan tak över huvudet. Vi ser just nu en flyktingström i storlek med rekordsiffrorna under Balkankriget 1992, säger verksamhetschef Caroline Henjered.
Hon är medveten om att dålig information inför ett mottagande kan leda till onödiga motsättningar mellan grannarna och de nya som ska bo på orten.
– Det är bra att ni på tidningarna sprider information. Vi får alla hjälpas åt för att klara av den här toppen så bra som möjligt och jag tycker att vi i Sverige ska vara stolta över att vi klarar av så mycket, säger Caroline Henjered.
Boendet i Ekolsund är ett så kallat transitboende där i första hand barnfamiljer ska bo.
– I vanliga fall har vi ankomstboenden nära mottagningsenheten i Märsta. Men eftersom de platserna inte räcker så har vi nu öppnat transitboendet i Ekolsund, säger Jürgen Buttner.
Nästa steg är att de asylsökande får plats på en flyktingförläggning eller så kallad mottagningsenhet i väntan på sitt asylbeslut.
– Nu är det ganska trångt på mottagningsenheterna också så det kan dröja upp till någon vecka innan de som kommer till Ekolsund får flytta vidare. Tanken till en början är inte att någon ska bo en längre tid i Ekolsund, säger Jürgen Buttner.
Att skolgång eller annan service skulle behövas från Håbo kommun är därför ett missförstånd. Men om anläggningen ändras till att bli en mottagningsenhet i framtiden, blir förutsättningarna annorlunda.
– Ekolsund kan bli en mottagningsenhet, men i sådana fall kommer vi att rådgöra med kommunen innan vi fattar beslutet. Den här gången hann vi tyvärr inte kontakta kommunen i tid innan fastighetsägaren gjorde det på egen hand, säger Jürgen Buttner som säger att han senare har haft telefonkontakt med ansvariga på Håbo kommun.
Kommunen hade även representanter med under tisdagen då Migrationsverket gjorde besiktningen av lokalernas säkerhet.
– Boendet blev godkänt. Något problem med avloppsanläggningen har jag inte hört talas om, säger Jürgen Buttner .