Bråda tider för marsipankreatörerna

I Bålsta knådas, formas, chokladdoppas och målas det just nu nästan dygnet runt. Här arbetar marsipankreatörerna Ann-Catherine Ottersgård och Tom Paulson febrilt för att hinna leverera sitt konsthantverk före jul.

Foto: Maria Lindblom

Enköping2009-12-22 08:59
Glada grisar, tomtar och små korgar med marsipanfrukter står på rad på borden. De allra minsta tomtarna går att göra i en form, men allt annat skapar de två Skoklosterborna helt för hand.
- Tidigare blåste jag på färg med ett speciellt munstycke, men numera blir jag alldeles yr av det så jag har börjat med att använda tryckluft i stället, säger Tom Paulson om hur karamellfärg gör att marsipanen får olika nyanser på de små frukter de skapar.

Intresset för marsipan väcktes hos konditor Ann-Catherine Ottersgård redan för 30 år sedan då hon gick Konditorifackskolan i Uppsala. Då cyklade hon till en godisbutik i Uppsala med sina första marsipanfigurer i en kartong.
Sedan dess har leveranserna blivit betydligt större. I dag gör paret av med ett ton marsipan före jul och de minsta tomtarna levereras i hela 11 000 exemplar.

Lönar det sig verkligen att skapa allt för hand?
- Ja. Det beror på att det är så svårt att göra fina marsipanfigurer i maskiner. Marsipanen behöver värmas och knådas lite innan den går att forma. På 1970-talet gjorde Marabou ett försök med att tillverka marsipanfigurer i större skala, men det projektet lades ner, berättar Ann-Catherine Ottersgård.
Framför henne på det stora bakbordet ligger färdiga halvkilos marsipangrisar på rad och ler med var sitt marsipanäpple i munnen.

Grisarna finns numera även i så stora storlekar som tre kilo.
- Vi doppar baken på dem i choklad innan öronen kommer på plats. Det är för att man måste hålla grisen i huvudet när man doppar den, förklarar Tom Paulson.
När grisarna ligger på rad ser man att de har lite olika ansiktsuttryck.
- Ja, grisarna är lite olika. Det är omöjligt att göra dem exakt lika, men det är ju också det som är tjusningen med hantverk, säger Tom Paulson som är självlärd i yrket.

Han och Ann-Catherine Ottersgård träffades och blev ett par då båda var nyinflyttade i Skokloster. Tom Paulson var faktiskt den förs­ta som flyttade in i Slottsskogen i början på 1990-talet då bostadsområdet var helt nybyggt.
Sedan dess har de hunnit bli både kolleger och fått barn. Deras gemensamma företag heter Skoklostermarzipan.
De jobbar i dag ihop med Alimenta, ett större företag som säljer konditorivaror vidare till Café Valhall i Bålsta, till konditorier i Stockholm och till de större dagligvarukedjorna här i Mälardalen. I bland säljer de även figurer och brända mandlar på julmarknader.

Händer det att ni ser era marsipanfigurer på något konditori ibland?
- Ja, det händer och det är alltid roligt att tjuvlyssna på folk då de kommenterar figurerna.
När julruschen är över är det dags att börja tänka på nästa år, som för Skoklostermarzipan bland annat innehåller en bröllopsmässa på Grand Hotel i Stockholm.
- Vi dekorerar pepparkakor till lucia och gör bröllopstårtor under vår och sommar. Påsken är också en bra tid för våra marsipanfigurer, säger paret som lever på att tillverka chokladtryffel och petits fours då inte någon större högtid som julen står för dörren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om