De fem unghästarna som kom från Säby gård på Skohalvön verkar ha haft extrem otur. Det är ovanligt att så många tamdjur drunknar på en gång. Det säger Douglas Lindström, miljö- och hälsoskyddschef i Håbo kommun.
Även länsveterinär Henrik Eriksson säger att det är ovanligt att så många djur dör samtidigt, men att det är mycket troligt att islandshästarna som är flockdjur, har följts åt ut på isen och därför fallit i alla på en gång.
Familjemedlemmarna som ägde hästarna var under onsdagen chockade och ledsna.
En annan hästägare i området säger att hästar ofta blir som familjemedlemmar och att när en häst dör kan det utlösa stor sorg hos dem som kände djuret väl.
Ägarna ville under onsdagen inte uttala sig i tidningen, men säger att de hade planerat att ta in hästarna den här morgonen. De ropade som vanligt på sina hästar vid staketet, men bara sju kom fram. Efter en stund hittade en dotter de fem hästarna döda nära stranden där de hade gått igenom isen. En teori är att hästarna kan ha blivit skrämda av något och därför rusat ut på den tunna isen. De äldre och lite mer erfarna hästarna i hagen gick nämligen aldrig ut på isen.
– Under sommarhalvåret är det väldigt ovanligt att hästar drunknar, men under vintern händer det att hästar och kor går igenom is och drunknar. Det är som för människor som går igenom isen. Bär den inte runt vakens kanter så är det svårt att ta sig upp igen, säger länsveterinär Henrik Eriksson.
Om hästarna har blivit skrämda av något har han svårt att uttala sig om.
– Jag vet inte vad som har hänt i det här fallet. Antingen kan hästarna själva ha gått ut på isen eller så kan de ha blivit skämda av något, säger Henrik Eriksson.
I närheten av Skokloster finns inga kända rovdjur som varg eller björn enligt både Henrik Eriksson och Per Blomkvist, besiktningsman för tamdjursskador på länsstyrelsen.
– Jag tror inte att det finns några större rovdjur på Skohalvön. Men det utesluter inte att hästarna kan ha blivit skrämda ut på isen. Det kan ju ha varit ett lodjur i närheten eller en fågel eller vad som helst som kan ha skrämt upp dem, säger Henrik Eriksson.
Direkt efter olyckan var det oklart vem som hade ansvaret för att bärga hästarna ur vattnet. Räddningstjänsten som var först på plats ansåg att hästarna låg på statligt vatten och att det därför var Sjöräddningens sak, medan Sjöräddningen bara hjälper till att bärga levande djur.
På Håbo kommun är ansvaret bara att se till att döda djur inte blir en sanitär olägenhet enligt miljöchefen Douglas Lindström.
– Vi fick en fråga från räddningstjänsten om det innebär en risk för vattenkvaliteten att låta hästarna ligga kvar. Svaret på den frågan blev nej. Så länge det är så här kallt kan djuren ligga kvar tills man har hittat ett sätt att bärga dem på, säger Douglas Lindström.