En väg mot nykter bilkörning

Att hjälpa personer så att de kan få tillbaka sitt körkort är inte längre ett prioriterat område för landstingen. Därför startar nu allt fler privata körkortsmottagningar.

Nina Andersson och Camilla Larsson-Auna driver mottagningen.

Nina Andersson och Camilla Larsson-Auna driver mottagningen.

Foto: Maria Lindblom

Enköping2011-12-07 13:53

I Enköping driver sedan tre månader Nina Andersson och Camilla Larsson-Auna företaget Trafik och hälsa Mälardalen AB. Båda är specialistsjuksköterskor inom psykiatri och arbetar till vardags heltid på andra arbetsplatser. Deras företag erbjuder kunder hjälp i körkortsärenden relaterade till missbruk och beroende utifrån Transportstyrelsens förelägganden.
– Vi kan kombinera våra jobb med företaget genom att vi bara har öppet två kvällar per månad. Att ha kvällstider är fördelaktigt även för dem som kommer till oss, säger Camilla Larsson-Auna.

De som får hjälp på mottagningen är personer som fått körkortet villkorat. Att söka hjälp för att få tillbaka sitt körkort på grund av trafikonykterhet kan för många vara förenat med mycket skuld och skam.
– Man märker att det är svårt för många när de ringer till oss för att boka tid utifrån sina förelägganden. Det är klart att man kan ångra det man gjort, men skuld och skam är inga drivkrafter framåt. Vi fokuserar i stället på att de som kommer hit gör något bra när de tar tag i sitt problem, säger Camilla Larsson-Auna.

Hon och Nina Andersson vill genom motiverande intervjuteknik, så kallad MI, stödja kunderna att finna motivation utifrån sin egen situation. De som besöker körkortsmottagningen får lämna blodprover och lämna bevakade urinprover beroende på sina olika förelägganden. När provtagningarna är utförda bokas kunden in för ett besök hos en läkare med specialistkompetens, som intygar att kunden har visat att han/hon lever nyktert. Intyget skickas till Transportstyrelsen.
– Att ha ett körkort är mycket viktigt för många. Därför kan det vara en väckarklocka att mista körkortet. De flesta som besöker vår mottagning är mycket motiverade att leva ett nyktert liv, säger Nina Andersson.

Räcker det med prover bara en eller två gånger i månaden för att veta att en person blivit av med sitt missbruk?
– Ja, det syns på proverna om någon fortsätter att dricka, säger Nina Andersson.

Ingen har hittills anklagat Nina Andersson och Camilla Larsson-Auna för att hjälpa personer som skulle kunna skada andra i trafiken.
– Det enda vi hört hittills är ”vad bra att det finns!” De flesta verkar inse att det är bättre att de här personerna får en stöttning och rehabilitering, istället för ingenting alls, säger Camilla Larsson-Auna.
Utan en behandling tror de att risken är större att folk sätter sig bakom ratten med sitt missbruk kvar.

Är det några som återfaller?
– När vi arbetade med körkortsärenden åt landstinget och kommunen så hände det ibland, men verkligen inte ofta. De flesta är mycket motiverade och genom att kunden själv bekostar detta så finns även en ekonomisk motivation att inte vilja komma tillbaka, säger Nina Andersson och Camilla Larsson-Auna som även är starka förespråkare av alkolås.
– Alkolås är något som alla företag borde ha på sina fordon, speciellt sådana företag som kör andra människor, säger de.

Fakta

Det är Transportstyrelsen som drar in och villkorar körkort. 0,2 promille alkohol i blodet är lägsta gräns för rattonykterhet både på sjön och på vägarna. En del av dem som får problem med sina körkort har upptäckts i en poliskontroll dagen efter att de har varit på fest och kanske inte ens har fastnat i ett missbruk, samtidigt som allt fler som kommer till mottagningarna har dömts för drograttfylleri.

Vissa husläkarmottagningar hjälper också personer att få tillbaka sina körkort genom provtagningar med mera. Vissa personer måste också köra upp för körkortet igen, men den utbildningen sker som vanligt på en bilskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om