På kort sikt betyder det att inga nya elever kommer att kunna antas till hösten. De som redan har börjat får dock gå kvar sin utbildning. Fotoutbildningen kommer dock att vara kvar på Biskops Arnö, om inte annat som en folkhögskoleutbildning. Det kräver dock att man prioriterar om bland sina övriga folkhögskoleutbildningar, eftersom bidragen för den verksamheten inte lär öka, och det är inget man kan göra till höstens antagning.
– Biskops Arnö utan fotoutbildning skulle kännas märkligt. Det är en jättestark tradition i detta, säger Mats Lundborg.
På Myndigheten för Yrkeshögskola, MYH, säger man att det var den stora konkurrensen som blev Biskops Arnös fall.
– Det var många bra ansökningar som fick avslag i år, och Biskops Arnö är en av dem, säger Johan Blom, avdelningschef på MYH.
Han bedömer att det inte alls är kört fört Biskops Arnö och säger att man i kontakterna med skolan kommer att uppmana dem att söka igen.
Yrkeshögskolan ska leverera kvalificerad kompetens till ett väntande arbetsliv. I princip ska de som går utbildningen vara anställda direkt efter examen. I konkurrensen med andra ubildningsområden har dock den sviktande mediemarknaden, med osäkra framtidsutsikter för fotografer, legat Biskops Arnö i fatet denna gång.
Mats Lundborg säger dock att statistiken visar att de som utbildats vid Biskops Arnö har fått jobb.
– Mediebranschen är i omställning. Men det har aldrig funnit så många publiceringsytor och aldrig så mycket publicerade bilder och rörliga bilder som nu, säger han.