Frivilligcentralen en livlina för äldre och sjuka
Tid är dyrbar, brukar det heta. Men den tid som medarbetarna på Frivilligcentralen i Enköping ger är helt gratis. De hjälper äldre och sjuka med olika saker i vardagen, med allt från promenader till sjukbesök. Ibland kan det bara handla om att ha någon att prata med.
"Utan dem skulle vi inte få komma ut", säger Uno Pettersson som får hjälp av Inga Östergren och sambon Ellen Ärlig som ledsagas av Theodore Rentifis.
Foto: Ingrid Kyllerstedt
- Jag skulle inte vilja vara utan Inga, utan henne skulle jag bara komma ut när barnen hälsar på, och det blir inte så ofta eftersom de övertagit företaget och jobbar väldigt mycket, säger Uno Petterson medan Inga Östergren med van hand lirkar in hans arm i jackan för att han inte ska frysa denna kalla augustidag då blåsten viner höstlikt.
Inga Östergren är 63 år och har jobbat nästan hela livet på Stratos. Men när företaget lades ned 2003 blev hon, precis som alla andra anställda, avskedad efter 40 års tjänstgöring. Och hon blev tvungen att som 60-åring ge sig ut på arbetsmarknaden.
- Jag gick runt till företagen och sökte jobb, men fick bara nej. Det var ett hårt slag både för mig som person och rent ekonomiskt, berättar hon.
För att, som hon säger, orka leva engagerade hon sig i Frivilligcentralen. Och efter två år som frivillig kraft fick hon chansen att börja arbeta där i form av ett plusjobb. Nu sköter hon bokningen av ledsagare och arbetar också själv som ledsagare.
- Jag är oerhört glad för att jag fick den här chansen, säger Inga Östergren och rullar rullstolen framför sig med energiska steg.
- Jag tycker om äldre människor och att kunna hjälpa andra. De är så glada, jag kan inte vara utan dem, säger hon och småpratar med Uno Pettersson.
I korridoren möter de två bekanta, Unos sambo Ellen Ärlig som också är rullstolsburen och hennes ledsagare Theodore Rentifis, som liksom Inga tillhör Frivilligcentralens medarbetare. Ellen Ärlig har just blivit klar hos fotvårdsterapeuten och Theodore Rentifis ska följa med henne tillbaka till hemmet.
- Nu är det din tur, säger Ellen Ärlig och tar ömt Unos hand när hans rullstol passerar hennes.
Uno Petterson ler tillbaka.
- Vi har en kärntrupp på ett femtontal personer och totalt har vi drygt 60 medarbetare. Alla avsätter tid till sina medmänniskor utan ersättning. Så gott som alla är pensionärer och många är gamla, säger Monica Hallgren som är samordnare på Frivilligcentralen.
Frivilligcentralen har sina lokaler på Kryddgården, där fotvården också finns. I oktober ska verksamheten flytta till nya Anhörigcentrum. Där ska kommunens service till anhöriga, äldre och sjuka samlas. Anhörigcentrum består av fem enheter. Frivilligcentralen där sjukhusvärdarna, som UNT berättade om i onsdagen tidning, ingår och demensteamet, äldre- och anhörigkonsulenten samt Fixar-Affe.
En del av Frivilligcentralens medarbetare hjälper till ett par timmar i månaden, andra jobbar upp till tio timmar i veckan. Marianne Söderlund som startade verksamheten för tio år sedan. Hon var också dess chef innan Monica Hallgren tog över som samordnare nu i augusti.
Förutom att medarbetarna hjälper enskilda enligt de önskemål som kommer in, anordnas trivselträffar tillsammans med Svenska kyrkan i Enköping och lättgymnastik. På lördag börjar en ny aktivitet med matsalsvärdar som ska hjälpa de äldre med att skära kött, hämta kaffe och bära matbrickan under lunchen.
- Vi räknar inte bara nära släkt som anhöriga, det kan även vara grannar och vänner som kan och vill vara med och utveckla och förbättra stödet till äldre och sjuka. Med Anhörigcentrum kommer vi att vara på en plats. Då blir det enklare att komma i kontakt med oss, framhåller Monica Hallgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!