"Grundtanken varatt behålla freden"

Winston Churchill, andra världskriget, en barnvagn och stora musikfestivaler har alla en gemensam nämnare: EU.

Foto: Anette Östlund/Arkiv

Enköping2019-05-24 11:00

Mina farföräldrar var under andra världskriget aktiva i motståndsrörelsen. Under den tiden bodde de i den holländska universitetsstaden Leiden och hade vid krigets utbrott en liten son. Några år senare, 1943 föddes min faster. I släkten berättas det bland annat om att min farmor hade gömt motståndsrörelsens nyhetsblad under madrassen i barnvagnen. På så sätt kunde hon i hemlighet distribuera bladet.

Min far föddes några år efter krigets slut och mina farföräldrar har alltid varit noga med att berätta för sina barn att det fanns bra och dåliga tyskar under andra världskriget och likaså bra och dåliga holländare.

För nästan alla som var med om kriget var tanken om att detta aldrig får hända igen, oerhört stark. Mina farföräldrar gjorde detta genom att på femtiotalet ta sina barn på semester till den lilla orten Vehrte i Tyskland. Deras tanke var att när den yngre generationen från olika länder blev vänner, så är risken mindre att det blir krig.

På andra sidan Nordsjön fanns en man med samma vision om fred: Winston Churchill. I ett berömt tal, som han höll vid Zürich universitet år 1946, föreslog han någon sorts United States of Europe, med syftet att skapa långvarig fred. Visst är det ändå lite sorgligt ironiskt att det är just britterna som väljer att lämna EU? Några år senare bildades Europeiska kol- och stålunionen av Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och dåvarande Västtyskland och därmed var grunden till EU lagd.

Grundtanken för EU var alltså att långsiktigt bevara freden. Det är därför jag tycker att det både är sorgligt och skrämmande att högerpopulism vinner alltmer mark i många europeiska länder. Alltför många ser för lätt på deras intoleranta och diskriminerande idéer.

Den 4 maj är Minnesdagen då folk runtom i Nederländerna samlas på begravningsplatser för att hålla två tysta minuter för att minnas de som föll offer under Andra världskriget. För de yngre generationerna i Holland ligger andra världskriget långt borta, även om det i varje släkt finns historier om upplevelser från denna mörka episod i världshistorien.

Den 5 maj 1945 befriades Nederländerna från sin tyska ockupation. Sedan 1994 anordnas runtom i landet en årlig festival den 5 maj där kända artister uppträder. Allt är i tecken på frihet, den viktiga roll den fyller och vad som krävs för att behålla det. Detta viktiga budskap förmedlas bland annat genom att en känd artist agerar som ambassadör och besöker festivalerna för att hålla tal och som uppträder. Genom festivalerna har den yngre generationen nåtts. Frågan är om det räcker, för även i Holland blåser starka populistiska vindar.

EU har i mångas ögon blivit en enorm, dominant och inflytelserik koloss och få ser i dag på EU såsom den var tänkt från början i ett fredsperspektiv. Världen ser inte likadan ut i dag som när EU grundades, och EU:s roll har därmed i ett globalt perspektiv blivit av stor vikt. När länder som Kina och Indien, med omkring 1,3 miljarder invånare var, får en allt större dominans på världskartan, känns det tryggt att vara del i en union, för tillsammans är man stark.

Att bo i ett land där det råder fred är ingen självklarhet, och det är viktigt att vi värnar om den. När vi röstar i EU-valet gör vi det inte bara för mandatperioden som ligger framför oss. Vi röstar också för kommande generationens framtid.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om