Det börjar närma sig slutet på andra säsongen för Maria Abrahamsons och Michael Jonssons KRAV-godkända hallonodling, Hallonparken i Kulla. Det är självplock som gäller i de långa odlingstunnlarna med hallonplantor.
Det är onekligen lite sommarkänsla med hallon. Känslan blir inte sämre av att det råder sommarvärme i tunnlarna. Och det är ingen som klagar över att det är för varmt.
Michael Jonsson räknar med att det finns omkring ett ton hösthallon kvar på plantorna inne i tunnlarna.
– Vi kör nog en helg till. Hösthallon ger skörd tills det fryser. I fjol hade vi öppet till sista helgen i oktober, berättar han.
Den mest kritiska faktorn är dock inte temperaturen, utan det minskade solljuset. Solen behövs för fotosyntesen, för att hallonen ska mogna och bli riktigt smakrika.
Det har varit en mycket välbesökt sommar i Hallonparken.
– Det har varit kopiöst med folk. För fyra helger sedan sålde vi ett kilo i minuten, berättar Michael Jonsson.
Det var också många hallonälskare som sökte sig till Hallonparken under lördagen. En Uppsalafamilj: pappa Sigtor Kildal, som hade lilla Silje (en månad) i bärselen medan han plockade, mamma Ida Ekmyr samt Siljes storebror Sixten var en av många familjer som gjorde en utflykt och förenade nytta med nöje.
– Det är svårt att böja sig ner. Jag får ta från det övre lagret, berättar Sigtor medan han plockar och har Silje i selen på magen.
Familjens största hallonälskare, Sixten, älskar att äta hallonen – men har valt den kloka taktiken att inte plocka från plantorna men att plocka ur frysen. Hallonen som familjen Kildal-Ekmyr plockar stoppar de in i frysen. Sedan plockar Sixten de frysta hallonen konstant, tills de är slut.
– Det är så kul att hallonen här är ekologiska, tycker Ida som uppmuntrar sonens hallonsnattande ur frysen eftersom familjen försöker hålla sig ifrån godis, det vill säga sådant godis som inte naturen bjuder på.
KRAV-märkningen innebär att odlingen inte använder kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.
Utöver hösthallon odlas sommarhallon och andra bär i Hallonparken.
Ett kafé hör också till attraktionerna under somrarna på anläggningen.
Dessutom finns det ankor och höns på gården. Ankorna gör stor nytta genom att hålla rent från sniglar och oönskade kryp.