Hon leder marschen mot ALS

Maria Björkströms nära vän Malin Jonsson fick i fjol diagnosen ALS. För att dra in pengar till forskningen och skapa uppmärksamhet kring sjukdomen ordnar Maria Björkström tillsammans med några vänner evenemanget Gå mot ALS i Enköping.

Kraftsamling mot ALS. Maria Björkström är en av initiativtagarna till marschen mot ALS i Enköping.

Kraftsamling mot ALS. Maria Björkström är en av initiativtagarna till marschen mot ALS i Enköping.

Foto: Privat

Enköping2015-06-10 19:00

Marschen arrangeras på den internationella ALS-dagen söndagen den 21 juni med drop in-start 14.30–16.00 vid kommunhuset i Enköping. Tanken är att alla deltagare ska promenera en sträcka på antingen 2,6 kilometer eller 1,4 kilometer.

– Det kostar 100 kronor för vuxna att delta, för barn skänker man en valfri summa, berättar Maria Björkström.

Alla pengar går till Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning. Ulla-Carin Lindquist var nyhetsankare på SVT:s Rapport i många år innan hon 2004 avled i den oboliga nervsjukdomen ALS.

– Över 1 300 har tackat ja till att delta via vår facebooksida. Vi kommer också att ha en del kringaktiviteter som fikaförsäljning och räknar med att det finns goda möjligheter att få in omkring 200 000 kronor totalt, säger Maria Björkström.

Hon berättar att gensvaret från företag, privatpersoner och organisationer varit fantastiskt. Lokala företag har stöttat insamlingen genom att sätta in pengar och genom att skänka dryck, korv och fika till försäljningen plus att Friskis & Svettis uppmanar sina medlemmar att delta.

ALS-drabbade Malin Jonsson valde att uppmärksamma sjukdomen genom en video som lades ut på Youtube och som har visats omkring 30 000 gånger.

Vad säger hon om det här arrangemanget?

– Hon är peppad. Det var ju bland annat det här hon ville uppnå med sin video, säger Maria Björkström.

220 svenskar insjuknar årligen

ALS, eller amyotrofisk lateralskleros, är en relativt ovanlig förlamningssjukdom där nervceller som styr viljemässiga rörelser – från hjärnbark till ryggmärg och från ryggmärg till muskel – degenererar och dör.

Sjukdomen är i de flesta fall inte ärftlig. Många teorier till varför ALS uppstår har diskuterats. Mycket talar för att det är strukturförändrade proteiner som utlöser nervcellernas undergång.

Hos 5–10 procent av de som drabbas av ALS är sjukdomen recessivt eller dominant ärftlig.

Tidig kontakt med sjukvård är väsentligt för symtomlindrande behandling, bromsmedicinering, träningsråd, bostadsanpassning, hjälpmedel och möjlighet till sjukhusinläggning vid behov.

ALS är föremål för intensiv forskning i avsikt att finna effektivare bromsmediciner och på sikt botande behandling.

4–6 personer drabbas per 100 000 invånare. Cirka 220 svenskar, vanligen i 50–70-årsåldern, insjuknar årligen i ALS. Medianöverlevnadstiden är 3–4 år, men cirka 10 procent överlever längre än 10 år.

Källa: ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om