Han är öppen med att det kan uppstå problem när elever vill be på skolområdet, något han har erfarenhet av från andra skolor i landet där han arbetat tidigare. Problemen kan handla om att det är svårt att hitta lokaler i skolan som passar för bön.
– Vi är trångbodda på Westerlundska och att vika en lokal för bön har vi inte möjlighet till. De elever som vill be kan få stanna kvar i klassrummet efter lektionen, men det är inte alltid det fungerar eftersom de kan störas av elever som är på väg in för nästa lektion.
Kenny Andersson berättar att han ibland ser elever förrätta bön utomhus på en matta, något som inte fungerar så bra vid dåligt väder och under vintern. Då har det hänt att troende elever sökt sig till uppehållsrum där de får samsas med elever som ägnar sig åt helt andra saker än bön. Inte heller det är en idealisk lösning.
– Ibland vill elever lämna skolan för att gå i väg till fredagsbönen med familjen. Det kan vi inte acceptera. Lektionerna och skolan måste gå först, bön får man ägna sig åt på fritiden, säger Kenny Andersson.
Han ställer sig frågande till den tillsyn som DO ska inleda. Ärendet har sitt ursprung i ett rutinbesök från Skolinspektionen i december i fjol. Då gjordes en tjänsteanteckning med följande slutrader:
"Det kommer en ny rektor till skolan i början på januari. Han har berättar för personalen på ett möte att det kommer att råda nolltolerans mot religion på skolan. Eleverna kommer inte att få be på skolan. Ska de be får de lämna skolområdet."
Enligt Kenny Andersson stämmer inte detta.
– Jag diskuterade dessa frågor vid ett möte med skolhälsans personal strax innan jag började på Westerlundska. Men jag uttryckte mig inte på det sättet. Det hade varit bättre om Skolinspektionen pratat med mig direkt i stället för att kontakta DO ett halvår senare.
Han betonar att han inte har något emot troende elever men anser att religionsutövandet inte bör kollidera med skolarbetet.
– Jag ser det som en ordningsfråga, säger han.