Matpersonal uppsagd på lasarettet

Nu är det ny regi i kafeterian, köket och restaurangen vid Enköpings lasarett. Den landstingsdrivna kostenheten i Västerås har tagit över och all tidigare personal har sagts upp.

Enköping2010-03-06 08:04
Britt Selin, som arbetade i kafeterian, är känd för många som brukar besöka lasarettet. Hon hade jobbat här i 40 år då uppsägningen kom.
- I måndags möttes vi gamla arbetskamrater på arbetsförmedlingen i stället för på lasarettet. Vi trodde in i det sista att vi skulle få ett erbjudande att söka tjänsterna vid övertagandet, men vi har inte fått någon chans. Ingen har pratat med oss och det känns verkligen inte bra i dag, säger Britt Selin.

Hon och de övriga fem personer som har drivit kafeterian, köket och restaurangen arbetade under de sista fem åren åt entreprenören ISS. Även Britt Selins arbetskamrater har varit mycket länge på lasarettet. Vissa har arbetat i köket i hela 30 år. Innan ISS tog över var alla anställda av landstinget, men det har ingen betydelse för turordningen nu.

Christina Edling, tjänsteman på landstingsservice i Uppsala, säger att varken politikerna eller tjänstemännen har lovat de anställda på ISS att vara kvar.
- ISS anbud gick ut och nu är det kostenheten som fått anbudet. De kommer att driva vidare kafeterian, köket och restaurangen med sin personal, säger hon.
Men under helgen mellan att ISS stängde och kostenheten öppnade kafeterian igen så var även patienter upprörda. En del trodde att kafeterian var stängd för gott och att ISS har tagit bort kaffe-, godis- och kakautomaterna var inte uppskattat.
Några nya automater kan Christina Edling inte lova att det kommer, men kafeterian kommer även i fortsättningen att vara öppen samma tider som tidigare, enligt henne. Det vill säga att kafeterian har öppet på dagtid på vardagar.

Utöver funderingarna om kafeterian och restaurangen så är nu en del Enköpingsbor även oroade över hur det ska gå med sjukhusmaten som är densamma som Akademiska sjukhuset i Uppsala får. Maten på Enköpings lasarett delas från och med i måndags ut på färdiga brickor som produceras i Västerås. På Akademiska sjukhuset har det förekommit kritik mot maten, bland annat för att vissa patienter som behöver specialkost, har fått fel mat på sina brickor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om