Polisen kritisk till Enköpings kommun
Kommuner är skyldiga att anmäla miljöbrott så fort det finns misstankar. Men när föroreningarna vid Enköpingsvätten uppdagades tog det över ett år innan företaget polisanmäldes. Enligt Henrik Forsblad, Rikspolisstyrelsen, är många kommuner dåliga på att anmäla miljöbrott.
- Att inte anmäla miljöbrott kan utgöra tjänstefel, säger Henrik Forsblad.
Han anser att många kommuner är dåliga på att anmäla miljöbrott och pekar på ett par incidenter där rutinerna på Enköpings kommun kan ha fungerat dåligt.
- Jag blir faktiskt lite förvånad. Enköping är en av få kommuner där miljönämnden har blivit fälld i tingsrätten för att de inte hanterade miljöbrott riktigt rätt, säger han.
Men Enköpings miljö- och stadsbyggnadschef Gunnar Axinge håller inte med om att det skulle finnas brister i förvaltningens rutiner.
- Vi anmäler konsekvent när något har hänt, säger Gunnar Axinge.
När det gällde utsläppen vid kemtvätten förklarar han att de väntade med att polisanmäla tills de hade spårat varifrån kemikalierna kom. Men enligt Henrik Forsblad är det polisens uppgift att avgöra vem som är skyldig.
Gunnar Axinge menar att problemet i stället ligger i att många anmälda miljöbrott läggs ner av åklagare.
- Varför ska vi skicka in anmälan så fort det finns minsta lilla misstanke om miljöbrott. Det leder bara till massa arbete men ger inget resultat, säger Gunnar Axinge.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!