Rätt att inte betala ut sjukpenning

Kammarrätten ger Försäkringskassan rätt. Bålstabon Sofie Karlsson får ingen sjukpenning de första 14 dagarna efter att hennes son avled i cancer.

Enköping2010-03-04 13:05
- Som det känns i dag kommer vi att överklaga domen till Regeringsrätten. Skadan är redan skedd för oss, men det är själva principen som är fel. Det här får absolut inte ske igen, säger Sofie Karlsson, 24.

Bakgrunden är att Sofie Karlsson inte anmälde sig hos Arbetsförmedlingen samma dag som hennes son avled. Därför hävdar Försäkringskassan att hon inte har rätt till sjukpenningen.
Kammarrätten skriver i sin dom att den har full förståelse för att Sofie Karlsson inte har tänkt på att anmäla sig hos Arbetsförmedlingen direkt efter att hennes son avlidit, men att det inte finns någon laglig möjlighet att medge undantag från reglerna.
- Det som är så konstigt är att länsrätten gav oss rätt, medan kammarrätten ger Försäkringskassan rätt. Är lagen så otydlig så borde den skrivas om, annars undrar man vem som bestämmer i de här fallen, säger Sofie Karlsson.

Hon säger att det var svårt att få ihop ekonomin månaden efter att sonen Victor, drygt ett och ett halvt år, avled på Akademiska sjukhuset i april förra året.
- För oss är redan den ekonomiska frågan över, men för exempelvis en ensamstående mamma kan en sådan här sak vara avgörande. Om domstolar ger Försäkringskassan rätt så måste en ny regelbok skrivas, säger Sofie Karlsson.
Som UNT tidigare rapporterat kan en förändring vara på gång.
En utredning föreslår en särskild närståendepenning i tio dagar till den som förlorat en nära släkting; barn, make, maka, partner eller förälder. På så sätt skulle den som drabbats av ett dödsfall inte behöva bry sig om sin försörjning de närmaste dagarna efter förlusten.

Sofie Karlsson tycker att förslaget är bra, men tror att vanliga medborgare måste reagera mer om det ska bli några förändringar kring försäkringskassebeslut som drabbar människor som hamnat i kläm.
- När det blåser som värst lägger politikerna nya förslag, men sedan är det inte säkert att förslagen röstas igenom när det blir lugnare. Åtminstone brukar det gå flera år innan något händer. Därför måste det tydligen bli ännu fler som reagerar och fler domstolar som börjar säga nej till felaktigheter som begås av Försäkringskassan, säger Sofie Karlsson.
Hon hade under tisdagen inte hunnit prata med familjens juridiska ombud, men sa att allt lutade mot en överklagan av Kammarrättens dom.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om