Snöröjningen styrs från Enköping

På en övervakningscentral i Enköping håller personalen koll på väderläget åt snöröjare i hela östra Svealand. När ett snöfall närmar sig ett område så ringer personalen i Enköping till väghållaren och varnar.

Rätt beslut vid rätt tid är det som gäller då Christer Karlberg analyserar vägkamerabilder, temperaturer, radarbilder på nederbördsområden med mera.

Rätt beslut vid rätt tid är det som gäller då Christer Karlberg analyserar vägkamerabilder, temperaturer, radarbilder på nederbördsområden med mera.

Foto: Rolf Hamilton

Enköping2010-01-29 07:00
- Huvudtanken med vårt arbete är att spara personal i lugna perioder. Här har vi all information samlad, i stället för att alla ska sitta vid sina datorer hela tiden, säger Christer Karlberg, en av fem personer som dygnet runt bemannar övervakningscentralen i Enköping.
Under torsdagsmorgonen är det fortfarande full rusch här efter onsdagens kraftiga snöfall. Christer Karlbergs telefon ringer i ett samtidigt som både e-posten och faxen går varm.
Hit kommer även felanmälningar. Flitigast denna morgon är Lidingöbor som hittat numret till övervakningscentralen och ringer om oplogade lokalgator.

Christer Karlberg jobbar ensam under morgontimmarna, men i rummet intill ligger en kollega och sover efter nattens slit.
- De flesta av oss brukar åka hem och sova, men ibland händer det att någon som har långt att pendla sover över, säger Christer Karlberg, snabbt mellan två samtal.
Rummet är ganska litet, men här ryms det viktigaste. Det vill säga många datorskärmar som är på samtidigt, ett par telefoner och kartor på väggarna.
På ett fikabord står en skål med godis och intryckt efter en vägg finns en träningscykel.

Hur är jobbet?- Det är nog ganska speciellt, särskilt om nätterna och man måste nog vara lite stresstålig, men jag trivs med att jobba natt, säger Christer Karlberg.
Onsdagens snöoväder var förstås en hård belastning för personalen, men det blev inte så farligt ändå, säger Christer Karlberg.
- Bara vi har ringt runt till dem som ska ut så rullar det på sedan. Om alla är ute och plogar dygnet runt så kan vi inte göra så mycket mer härifrån. Det är nästan mer att göra i dag, när det ringer mycket.

Just stora snömängder och blåst som driver igen vägarna, är annars något av det värsta för snöröjarna.
- Ja, det är svårt att hinna med när det driver igen direkt, säger Martin Nyman, väghållare som är på besök i övervakningscentralen.
Han är arbetsledare för Svevias väghållning i Fagersta och arbetar med att ringa runt till dem som ska ut på vägarna och röja.
- På dagarna följer vi också väderläget på internet, men vi har bra stöd från övervakningscentralen här i Enköping. Ibland är vädret lite nyckfullt och man vet inte exakt var det ska dra in. Genom stödet vi får härifrån kan jag också sova på nätterna och behöver bara gå upp när de ringer, säger Martin Nyman.

Killarna i Enköping brukar ringa till honom ungefär en timme innan ett snöfall eller kyla som leder till besvärligt väglag når hans område. På den tiden hinner han åka ut med sin bil och känna på halkan och att ringa runt till dem som kör plogbilarna.
- När det gäller de större vägarna som E18 så går det inte att åka ut när det har börjat snöa. Vårt uppdrag är att det i princip inte ska ligga någon snö alls på motorvägen. Därför måste vi vara ute nästan innan det börjar snöa för att hinna med, säger Martin Nyman.

Det är med ITS (Intelligenta transport system), exempelvis väderstationer utefter vägarna där sensorer mäter bland annat kylan i marken och luftfuktighet som operatörerna på övervakningscentralen kan göra sina bedömningar. Forskning pågår nu också kring att i framtiden kunna skicka sådan information direkt ut i bilarna.
Och i och med klimatförändringarna blir övervakningscentralernas arbete allt mer viktigt, enligt forskarna.
- Ja, det stämmer kanske. Åtminstone för Norrland. Där har de varmare vintrarna inneburit att de inte längre har samma väglag och därmed samma vinterhållning hela vintern. Nu måste de också ta hänsyn till regn och halka ibland, säger Christer Karlberg om hur klimatförändringarna påverkar vinterväghållningen i Sverige.

FAKTA
Rätt beslut vid rätt tid är det som gäller på övervakningscentralen. Till sin hjälp har operatörerna i hela Sverige 780 vägväderstationer varav vissa är utrustade med kameror. Från SMHI:s nederbördsradar och satelliter får de bilder över hur olika snöområden förflyttar sig över landet.
Övervakningscentralen, intill E18 i Enköping, drivs av Svevia, som tidigare hette Vägverket produktion. Härifrån bevakas väglaget för hela östra Svealand. Från Karlstad till Stockholm, ner över Sörmland och upp till Gävle.
Svevia sköter 60 procent av det statliga vägnätet. Andra stora väghållare som anlitar övervakningscentralen är NCC, Skanska och Peab samt de flesta entreprenörerna i området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om