Stor oro när nattakuten stänger
På måndagen stänger akuten vid Enköpings lasarett sin nattmottagning. Boende i de södra länsdelarna rasar mot beslutet och många tror att det här bara är ett första steg mot en total nedläggning av akuten.
Elisabeth Pettersson och Erica Björkqvist.
Foto: Maria Lindblom
Samtidigt klagar Enköpings- och Håbobor på att de inte har fått någon information från landstinget om vad som gäller framöver. Vid ett besök på akutmottagningen i Enköping visar det sig att den knapphändiga informationen har fått många att tro att akutmottagningen är helt stängd. Andra har blivit mycket oroliga av att inte veta exakt vad som ska hända.
- Jag har mött väldigt många oroliga patienter de senaste veckorna. Och den ständiga frågan är: Vad kommer att hända med akuten? säger Eleonora S:t Cyr som arbetar i Enköpings församling och som assistent i sjukhuskyrkan på lasarettet ibland.
Även på akutmottagningen får personalen ta emot frågor från patienterna.
- Varken vi eller patienterna kan förstå varför man stänger under nätterna. Det är ju oftast då de riktigt sjuka kommer hit. Om nätterna tar vi bland annat emot folk med hjärtproblem, astma, misshandelsfall och unga som försökt ta livet av sig, säger sjuksköterskorna Erica Björkqvist och Elisabeth Pettersson.
De tycker att det är underligt att akutvården prioriteras i de norra länsdelarna och i Uppsala, samtidigt som man skär ner i de tätt befolkade och växande södra länsdelarna. Bland annat nämner de den nya akutmottagningen som öppnar i Samariterhemmet.
- Det är som om befolkningen i den här delen av länet inte är lika mycket värd i politikernas ögon. Med de beslut som de fattat kan man undra om de inte har några anhöriga som behöver sjukvård eller om de själva inte behövt akutvård någon gång? säger Erica Björkqvist, som själv bor i Håbo kommun.
För Håbo- och Enköpingsborna blir det närmate att söka akutvård i Stockholm eller Västerås, än i Uppsala när nu akuten stänger på natten.
- Och när många dessutom genom bristfällig information tror att det är stängt här jämt så kommer vi att få färre besökare. Antagligen är det så man räknat ut att det ska bli, så att akuten ska kunna stängas även på dagtid, säger Erica Björkqvist och Elisabeth Pettersson uppgivet.
Den nedåtgående spiralen för akutmottagningen kommer enligt personalen även att förstärkas av att det blir färre AT-läkare som vill tjänstgöra här och på så sätt kommer kvällstiderna att bli svåra att täcka upp med läkare.
Från och med måndagen stänger akuten klockan åttar på kvällen och öppnar igen klockan åtta på morgonen. Men personal ska finnas kvar fram till klockan 23 ifall någon mycket sjuk kommer in vid 20-tiden.
Personalen säger att de är oroliga över utvecklingen.
- Här tog vi för en tid sedan exempelvis emot en person med hjärtstopp och en som hade satt i halsen. Ingen av dem skulle ha klarat sig om de hade varit tvungna att åka längre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!