Storpublik på möte om lasarettet
Flera hundra Enköpingsbor mötte upp till den informationsträff om lasarettets framtid som Landstinget inbjöd till i Korsängsskolans aula på onsdagskvällen, men det var främst politiker som ställde frågor och debatterade.
Marina Sundelius från PRO berättade om hur hon förra året fick "tvinga" ambulanspersonal att ta med en stroke-patient från Enköping.
Foto: Roland Nordqvist
Mötet inleddes med att projektkoordinatorn och utredaren Lars Olof Fagerström presenterade det något modifierade förslag som kommer att presenteras för landstinget på måndag. Förslaget innebär bland annat att intensivvårdsavdelningen får vara kvar i Enköping men från kommunhåll hårt kritiserade förslaget om stängning av akuten nattetid finns kvar.
Landstingets ekonomidirektör förklarade det besvärliga ekonomiska läget och framhöll att trots ökat statsbidrag behöver landstinget spara ca 450 miljoner fram till 2011. Det åtgärdspaket som beslutats innebär besparingar på ca 400 miljoner. I det ingår uppsägning av 200 årsarbeten på Akademiska och 60 inom primärvården.
Han berättade också om utökningen av KVK-operationer i Enköping med ca 1 500 operationer per år.
Slutligen berättade han att landstinget Enköping ska bedrivas i intraprenadform, vilket innebär att sjukhuset blir en egen ekonomisk enhet.
- Hur mycket intraprenad blir det om inte sjukhuset själv får bestämma över sin inriktning, undrade Solveig Zander?
Landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) replikerade att alla enheter kan ju inte själv bestämma sin inriktning eftersom det då skulle kunna bli en väldig obalans.
I förslaget ingår också att Samariterhemmets operationsavdelning läggs ner eftersom operationerna flyttas till Enköping och Akademiska.
En kvinna i publiken, som berättade att hon arbetar på hemmet, undrade varför då landstinget investerat 8-10 miljoner på att rusta upp hemmet?
Det fick hon inget svar på. Erik Weiman sade emellertid att man måste bedöma helheten i förslaget när man diskuterade ekonomin.
Rosa Östh, liksom flera andra tyckte sig känna igen "attackerna på Enköpings lasarett".
- Vi som bor i kommunen är övertygade om att förslaget inte kommer att innebära någon förbättring för oss. Vi fasar för väntetiderna på Akademiskas akutmottagning där vi precis kunna läsa om hur en 81-åring fick vänta 17 timmar.
- Jag tror inte heller att det blir någon besparing. Sedan vill vi inte ha någon produktionslinje med en massa operationer utan en fungerade akutsjukvård, påpekade Rosa Östh.
Ambulansläkaren Hans Blomberg framhöll att de 30 minuternas extra körtid till Uppsala inte skulle innebära någon försämring.
- Dels kan vi ge kvalificerad vår redan i ambulanserna och dels har vi redan idag många fall där vi kör direkt till Akademiska eftersom situationerna kräver att patienten kommer under specialistvård.
I förslaget ingåratt en av de befintliga ambulanserna i Enköping kommer att finnas i tjänst i större utsträckning på kvällar och helger, till en kostnad av 1. miljoner kr.
Marina Sundelius från PRO påpekade att en person som hon är god man för vägrades följa med i en ambulans förra året.
- Jag fick tjata på ambulanspersonalen. Och det visade sig sedan att personen drabbats av en stroke!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!