Rykten om att värdshuset ska bli flyktingboende har cirkulerat i Skokloster. Men det vill Fredrik von Essen inte satsa på.
– Nej, jag vill bidra med annat, säger han.
Dagens hotelldel som ligger på sidan om värdshuset, kan bli lägenheter, seniorboende och äldreboende. 1000 kvadratmeter görs om till kontor.
– Ovanpå värdshuset planerar jag att bygga nya hotellrum, säger Fredrik von Essen, vars släkt har ägt Skokloster gods, förutom värdshuset, sedan 403 år.
Förre ägaren, Kjell Nilsson på Sejour, har ägt värdshuset i åtta år och under den tiden har han investerat många miljoner i anläggningen. Bland annat finns här numera en modern hörsal med utbildningsrum.
– Därför finns med den nya hotelldelen förutsättningar för att satsa på mer exklusiva konferenser för mindre grupper, exempelvis ledningsgrupper som vill komma hit, säger Fredrik von Essen, som bor i Stockholm, men nu funderar på att flytta till Skokloster.
Andra planer han har är att driva husbilscamping och vinterförvaringsplats åt båtar.
– Jag tror på Sveriges turistnäring och vill vara med och utveckla Skokloster som med barockslottet och naturreservatet är ett unikt turistmål både med svenska och Europeiska mått mätt, säger Fredrik von Essen.
Kjell Nilsson kommer fortsätta att driva Haga slott utanför Enköping och Säby säteri på Ingarö.
Skokloster värdshus med sidobyggnader är totalt 7500 kvadratmeter stort.
– Värdshusdelen var från början godsets gamla ko-stall som byggdes om, berättar Fredrik von Essen som har arbetat som vd på företaget bakom Eriks (Lallerstedts) såser och arbetat som egen företagare inom marknadsföring.