Kulturvecka

­– De får göra sina egna tavlor i dag, säger Lovisa Klint från upplevelseförvalningen på Enköpings kommun medan människor från både daglig verksamhet och gymnasiet träffas i biblioteket.

På plats finns ledare från både Stockholm och Lysekil, som rest till Enköping för att leda workshops.

Artikelbild

| Sol. Målningen fick namnet "En vacker sommardag".

– Jag har jobbat med taktila workshops för dövblinda förut, det är lite annorlunda i och med att man bland annat har tolkar med, säger ledaren Nadja Ekman från Stockholm.

Hon förklarar för deltagarna att man kan blanda de olika färgerna med både kaffesump, ris och havregryn för att få olika struktur på sin målning. Sedan kan man ge målningen ännu mer karaktär genom att klistra dit olika material som snören, fjädrar och kulor. Man kan också använda sig av lera för att skapa sina egna former på målningen.

– Man behöver inte veta vad det är man ska måla innan, det är bara fantasin som kan sätta gränser, säger hon till de deltagare som försöker välja färg att starta med.

En av dem väljer snabbt en gul färg och börjar blanda den med kaffesump. Det ska bli en stor, gul sol på målningen.

Artikelbild

| Färger. Många olika färger och material blandades på deltagarnas målningar.

Målarworkshopen är bara början på en vecka full med aktiviteter. Bland annat kan man senare vara med på en sagustund i biblioteket där man får röra boken, och på så sätt uppleva historien på ännu ett sätt.

– Veckan är ett tillfälle för de med intelektuella funktionsvariationer att själva både skapa, njuta av och bjuda på sin konst, säger Lovisa Klint.