”Bilens dag” blev lösningen när man ville göra en insamling till forskningen om prostatacancer motsvarande ”Ljusets kväll” som anordnas i oktober varje år och där insamlade medel går till bröstcancerforskning.

– Vad lockar grabbarna var frågan, svaret blev bilar. Stadens bilföretag var omedelbart positiva och sex företag finns här på torget, säger Bo Waldemarsson, en av Lions medlemmar som arbetat med Bilens dag.

På plats fanns också representanter för Prostatacancerföreningen i Uppsala län och för Arosgubben, motsvarande förening i Västerås med omnejd. Stig Lindahl från länsföreningen höll välkomsttalet på torget, och var mycket glad över Bilens dag:

Artikelbild

| Hans Björkman, president i Lions club Enköping.

– Det är ett jättebra initiativ. Det är viktigt att öka medvetandet om riskerna. Nu dör 2500 män varje år i prostatacancer, 1800 av dem hade kunnat räddas om de kommit i vård tidigare, säger Stig Lindahl.

Hans Björkman, president i Lions club Enköping, var glad över gensvaret från alla som medverkade i Bilens dag, företag, Dragspelsklubben, Kulturskolan, Westerlundska gymnasiet och också för att målgången för Aros marathon drog ytterligare publik till Stora Torget.

Lionsklubben delade under dagen ut sina storcheckar till årets bidragsmottagare. Mest fick cancerforskningen vid Akademiska sjukhuset, 140 000 kronor. Hörselskadades förening får drygt 25 000 kronor till köp av en mobil hörselslinga, Majblommeföreningen 15 000 kronor och Little Lions, två Enköpingskvinnor som startat ett barnhem och en skola i Ghana, får 20 000 kronor.