Valdeltagandet i EU-valet har genomgående varit betydligt lägre än i riksdagsvalet. I Enköpings kommun hoppas valnämndens ordförande Tommy Myrsell (M) och valsamordnaren Pia-Lena Fromell på att få fler till vallokalerna. Det gäller naturligtvis både förtidsröstarna och de som väljer att rösta på valdagen söndagen den 26 maj.

Tommy Myrsell tror och hoppas att det kan bli ett större valdeltagande i det här EU-valet jämfört med de tidigare valen.

– Det finns två saker som jag tror kan påverka. Dels är det turbulensen som har varit efter riksdagsvalet som jag tror kan ha ökat intresset och som kan göra att fler uppmärksammar EU-valet, men å andra sidan har vi Faluvalet där det visade sig att det blev ett betydligt lägre intresse. säger han.

Artikelbild

| Brexit och konsekvenserna av britternas kommande uttåg ur EU kan göra att intresset för EU-valet ökar i bland annat Enköping.

– Jag tror att även brexit har gjort att fler har fått upp ögonen för EU-valet, fortsätter Tommy Myrsell.

I Enköping har kommunen nu fått ihop tillräckligt många som ställer upp som röstmottagare, så här långt till förtidsröstningen.

– Förtidsröstningslokalerna är alla pass belagda, men vi har inga reserver. Där har vi drygt 60 röstmottagare. Men vi saknar fortfarande en del röstmottagare till valdagen, berättar Pia-Lena Fromell.

Antalet platser där man kan förtidsrösta på är faktiskt lite fler än vid det senaste riksdags-, kommun- och landstingsvalet. Bland annat kommer det att gå att förtidsrösta på några av bokbussens turer, en service som vänder sig till bokbussens användare som kan ha svårt att ta sig till annan röstningslokal. Även på regementet finns det en förtidsröstningslokal.

Utöver förtidsröstningslokalen kommer även ambulerande förtidsröstning att finnas. Det innebär att "förtidsröstningslokalen" tas med till personer som har svårt att ta sig till en vanlig förtidsröstningslokal. Den servicen kan till exempel beställas av omvårdnadsboenden.

– Det finns väldigt mycket information på kommunens hemsida och den fylls kontinuerligt på med ny information om valet, berättar Pia-Lena Fromell.

Nu ser Pia-Lena Fromell och Tommy Myrsell fram emot valdagen.

– Valdagar brukar vara roliga. Man träffar mycket folk och det är ett kul och viktigt uppdrag, det yttersta uppdraget i demokratin, säger Tommy Myrsell.

– Förra riksdagsvalet var förvisso lite av en pärs tidsmässigt. Vi brukar vara klara vid två på natten. Nu tror jag att jag kom ut från Kommunhuset halv sex på morgonen. Det kan ha avskräckt en del, men den här valdagen kommer inte alls att bli så lång, berättar Tommy Myrsell.

Även om valdeltagandet skulle bli lika högt som i riksdagsvalet rör det sig trots allt i det här fallet om ett val att räkna och inte tre val.