När tidningen besöker försäljningen av brinnande marschaller är torsdagskvällen ännu så länge bara barnet i detta sammanhang. Effektfullast blir det naturligtvis när mörkret har lagt sig över Enköping och hela torgbrunnen har omringats av eldslågorna.

Men visst är det mysig stämning även i tidig skymning. Många vill bidra till cancerforsningen samtidigt som det blir vackert på torget, en så kallad win-win-situation.

I över tio år har Lions i Enköping arrangerat Ljusets kväll. Det sker i samarbete med Enköpings Centrumsamverkan. Butikerna har lite extra kvällsöppet kvällen till ära.

Artikelbild

| Bertil Larsson och Filip Lang tänder marschaller med brännare.

Alla intäkterna från marschallförsäljningen, 20 kronor styck, går till cancerforskningen. Hans Björkman, president för Lions i Enköping, räknar med att intäkten blir cirka 16 kronor per marschall efter att inköpskostnaden har dragits bort.

– Lions har en egen cancerforskningsfond som är knuten till Akademiska sjukhuset, säger han

Eftersom alla i Lions jobbar ideellt går inget till löner, utan allt går till fonden.

– Vi säljer nog ungefär 1 000 marschaller i kväll, berättar Hans Björkman.

Artikelbild

| Hans Björkman vittnar om att marschallerna är lättsålda.

– Det går lätt att sälja. Förra året sålde vi faktiskt slut. De sista fick inga marschaller, men de la pengar ändå, fortsätter han.

Utöver de ungefär 16 000 kronor som torsdagskvällens försäljning beräknas ge har Lions även sålt annonser till en annons i Enköpings-Posten. Det samarbetet ger ytterligare ungefär 36 000 kronor till cancerforskningen.