En polispatrull stoppade en personbil i Enköping, en dag i januari. I fordonet färdades två män. Där fanns också ett parti smycken och andra föremål som misstänktes vara stöldgods. Det visade sig att fordonet tidigare iakttagits i samband med villainbrott på olika håll i Mellansverige.

Fordonskontrollen blev startskottet för en omfattande utredning som nu landat i åtal för totalt 32 villainbrott. Under utredningen blev ytterligare en man misstänkt för inblandning i inbrottsserien. Alla tre är bröder med varandra och misstänks i olika konstellationer ligga bakom inbrotten.

Fyra av inbrotten har skett i Norduppland. Dessutom misstänks en av männen för inbrott i en villa i Hallstavik i januari 2016, då bland annat ett parti vin och sprit försvann.

Bara under en månad i början av året misstänks männen ligga bakom 26 inbrott. Förutom i Norduppland har bostäder i bland annat Dalarna, Västmanland, Värmland, Örebro, Norrköping, Linköping och flera kommuner i Stockholms län blivit utsatta. Främst smycken men också elektronik har försvunnit från villorna. Två av bröderna åtalas dessutom för flera äldre inbrott, från slutet av 2014 till januari 2016.

– Det gods som hittats kommer från de senaste inbrotten. Man kan ana att det övriga stöldgodset avyttrats på något sätt, säger kammaråklagare Annika Bokefors.

Vid de flesta inbrotten har gärningsmännen tagit sig in genom att montera ut fönster. Bevisningen mot männen utgörs till stor del av skospår som säkrats på de olika brottsplatserna. I en villa i Djursholm fångades två inbrottstjuvar på en övervakningsfilm, som nu ingår bland bevisen. Vid de äldre inbrotten säkrades dna-spår på brottsplatserna, som gett träff mot minst en av de åtalade männen.

– En bra samordning mellan polismyndigheterna och av de spår som säkrats har lett fram till att de kan åtalas för så pass många brott, säger Annika Bokefors.

Samtliga villainbrott där ägodelar stulits rubriceras som grov stöld. I tre fall finns inga uppgifter om att något gods försvunnit. De gärningarna rubriceras som försök till grov stöld. Männen har i förhör förnekat misstankarna.

– Min klient nekar till samtliga inbrott och försök till inbrott, säger en av männens försvarare, advokat Stefan Wallin.

Åklagaren begär att alla tre, som inte är svenska medborgare, ska utvisas ur landet vid en fällande dom. Rättegången mot trion startar i Uppsala tingsrätt i maj.