– Han sa: "ge mig pengarna". Han fick lite pengar och tog ett par paket cigaretter, berättar Sirak som naturligtvis blev rädd när han blev hotad med ett vapen.

Det var efter klockan 15 på måndagseftermiddagen som Kungsgatans Tobak i Enköping rånades. Bröderna Sirak och Aber Goitom fanns i lokalerna: Sirak befann sig i butiken och Aber i ett rum innanför butiksutrymmet, när rånaren kom in.

Sirak berättar att rånaren hade en vit halsduk över munnen som maskering.

– Han hade en pistol riktad mot mig, säger Sirak.

Rånaren var en ung man. Han kom över en liten summa pengar och några cigarettpaket.

Innan gärningsmannen lämnade butiken sa han åt Sirak att ge honom telefonen, förmodligen för att hindra Sirak för att snabbt larma polisen. Rånaren tog telefonen och la sedan ifrån sig den inne i butiken innan han försvann ut genom dörren.

Därpå ropade Sirak på sin bror, Aber, inne i det inre rummet. Aber kom ut och sprang ut utanför butiken. Men han såg inte skymten av rånaren.

Hur lång tid tog det från att rånaren kom in tills han lämnade butiken?

– Det gick inte mer än en minut, berättar Sirak.

Polisen larmades klockan 15.25 och var snabbt på plats.

– Vi har flera patruller ute och söker bland annat med hund, sa Daniel Wikdahl, presstalesperson hos polisen, på måndagseftermiddagen.

Senare under måndagskvällen uppgav polisen att sökinsatsen var avslutad – utan resultat.

På tisdagsförmiddagen genomförde polisen en teknisk undersökning på brottsplatsen. Den telefon som rånaren tog och lämnade kvar i butiken omhändertogs för att säkra spår på den.

Dag Lundberg, polisens tekniker och den som genomförde den tekniska undersökningen i butiken, berättar att rånaren just inte har lämnat några spår utöver eventuellt på telefonen.

– Det var väldigt snabbt in och snabbt ut. Han har inte rört någon och stått en bit framför disken, konstaterar Dag Lundberg.

Tidigare i höst har ett liknande rån inträffat i Enköping. Då var det en ensam knivbeväpnad som rånade en second hand-butik i stan. Skillnaden var den att gärningsmannen i det senaste fallet med tobaksaffären var beväpnad med pistol.

Bröderna Goitom berättar att inget liknande tidigare har hänt på Kungsgatans Tobak. Butiken har funnits i fyra och ett halvt år på övre Kungsgatan i Enköping.