– Vi är jätteglada för utmärkelsen. Vi är en liten förening men försöker jobba med en så bred verksamhet som möjligt och locka personer i alla åldrar, säger maria Bendz, sekreterare i hembygdsföreningen.

Motiveringen för Husby-Sjutolft hembygdsförening lyder:

”Föreningen har, genom att utveckla och skapa nya aktiviteter i bygden, starkt bidragit till att öka kunskapen om närområdet. De har också ordnat mötesplatser för ortsbor och besökare.”

Artikelbild

| Adventskaffet i Husby Sjutolftsgården är ett av föreningesns traditionella arrangemang som lockar många deltagare.

De två senaste åren har den nya styrelsen, med ordförande Elisabet Lind i spetsen, haft ambitionen att bredda verksamheten och att locka fler målgrupper.

– Vårt största arrangemang är midsommarfesten som lockade 450 besökare i år, det är en generationsfest. Sen har vi bland annat julgransplundring för barnen, yogaträning, bokcirkel, traktorträff, danskurser, musikpub och adventskaffe med allsång och hembakt, säger Maria Bendz.

I Stensvängen åker man runt och tittar på runstenar i trakten och ortsbor, bland annat Lasse Görling och Birger Oscarsson, guidar runt och berättar om fornlämningar och kulturlandskapet.

– Jag tror och hoppas att arbetet har slagit väl ut. Vi har ökat medlemsantalet med 30 procent och vid senaste arrangemanget fick vi 14 nya medlemmar, säger Maria Bendz.

Tävlingen om årets lokala utvecklingsgrupp utlyses varje år och vänder sig till föreningar i länet som gjort något för att stärka bygden och sammanhållningen. I år delades priset på 5 000 kronor mellan Husby-Sjutolft hembygdsförening och Stavby 4H utanför Uppsala. Vinnarna nomineras även till årets lokala utvecklingsgrupp i landet kommande år.

Föreningen Fjärdhundraland, som fick priset i Uppsala län förra året, har nu nominerats till riksuttagningen i november.