Efter att ha drivit en hästgård i trakten av Vara i Västergötland i 20 år vänder westernryttaren Waldemar Wass hem mot Enköping.

– Alla har en barndomsdröm, min var att bli bäst på häst. Nu försörjer jag mig på det, säger Waldemar som driver företaget Waldemar Wass Horsepower - Reining & Quarterhorses där han tränar och utbildar hästar och ryttare.

Han är uppvuxen vid Ön i Veckholm och längtan tillbaka till trakten har alltid funnits. Men helst ville han återvända med en själsfrände.

Artikelbild

| Planerna är många när Helena och Waldemar Wass bygger sin framtid i Enköping, med ridverksamhet, satsning på tävlande på elitnivå samt nyinköpt mäklarfirma.

På en av hans kurser för tre år sedan deltog distansryttaren Helena Wikström från Uppsala.

– Jag var skeptisk till att rida för Waldemar och till hans specialområde, dessutom var han dyr så jag tänkte att det måste löna sig, säger Helena.

Det gjorde det. Personkemin blev en fullträff och på nyårsafton gifte de sig.

– Jag hittade någon som var lika tokig som jag själv, hon har alla kvalitéer som en superkvinna har, säger Waldemar.

Artikelbild

| I Lisselby i Lillkyrka har markarbetet nu påbörjats för boningshus och stallet med 15 boxplatser.

Någon vilsam smekmånad blir det dock inte. I Lisselby i Lillkyrka håller den nya hästgården på att byggas med boningshus, stall och ridhus på 16 hektar mark. Vita fasader och gröna tak, lite annorlunda men välkomnande.

– En anledning till att vi valde platsen var Ridvägar i Trögden, det finns sex mil ridvägar här och det har ett enormt värde för mig, säger Helena som tävlar på elitnivå och nu är kallad på träff för landslaget.

Artikelbild

| Bygglovsprocessen tog tid men äntligen är bygget av stall och ridhus igång. Vit fasad och gröna tak ger en inbjudande gård.

– Sen är Enköpingsborna väldigt öppensinnade och trevliga och det finns mycket hästverksamhet här och bra foderproducenter, säger Waldemar som tävlar reining (dressyr inom westerridning) på EM-nivå och har som mål att bli världsmästare inom sex år.

Att få igång bygget av hästgården har dock tagit betydligt längre tid än vad de räknat med.

– Det har inte varit helt enkelt att etablera sig i Enköping, vi har inte känt oss direkt välkomna av kommunen i bygglovsprocessen. Men nye ordförande i byggnadsnämnden, Jan Fredriksson, har gett ett positivt intryck och vi hoppas det ska bli bättre nu, säger Helena.

Utöver träningsbiten jobbar Waldemar även med annat. Han har just skrivit avtal om att bygga hästbussar i sitt namn, han tillverkar sadlar och har även skor för hästfolk på gång.

– Vi arbetar extremt mycket båda två men vi skapar vår egen dröm och vi är den perfekta mixen, det är fantastiskt roligt, säger Waldemar.

Helena är uppvuxen i Jämtland men har jobbat som mäklare i Uppsala i tio år.

– Som mäklare förverkligar man människors drömmar och är med i olika skeden i deras liv, säger Helena som nu håller på att förverkliga sin egen dröm.

Helt nyligen tog hon över Mäklarhuset i Enköping där tidigare ägaren Leif Eriksson kommer att jobba kvar.

– Jag vill skapa ett liv som är enkelt, nära mellan jobb och hem. Nu satsar vi i Enköping och det känns jättespännande!