Framför mikrofonerna sitter Kristian Jonsson, Egon Bärgård, Jörgen Johansson och Tobias Bergsten som jobbar på Omnia daglig verksamhet. De är några av dem som driver poden "Ljuset Från Baksidan" - en podcast som vill ge en röst åt alla som kanske inte hörs eller syns ute i samhället. Poden startades för ett år sedan med tanken att Omnia ska vara en daglig verksamhet som ligger i framkant, går i bräschen och är ajour med verkligheten.

Jörgen Johansson har lärt sig mycket sedan han kom med.

– Jag har alltid varit blyg och tystlåten och haft svårt för att prata. Jag trodde det skulle bli jättesvårt, men när vi börjar spela in öppnar jag mig som jag aldrig har gjort förut.

Artikelbild

| Viktigt. Ljuset från baksidan handlar om att lyfta ämnen som det oftast inte pratas om, så som utanförskap, inkludering och hur det är att leva med ett funktionshinder.

Kristian får göra det han tycker bäst om - diskutera.

– Jag har alltid varit vetgirig och vill hela tiden lära mig nya saker, det gör man ju bäst genom att diskutera. Sedan var det en chans att få prata om det jag tycker är viktigt. Jag tvekade aldrig att vara med, det kändes som en skänk från ovan.

"Ljuset Från Baksidan" handlar om att lyfta ämnen som det oftast inte pratas om, så som utanförskap, inkludering och hur det är att leva med ett funktionshinder - något alla i poden har erfarenheter av.

– Tanken är att vi i gruppen ska diskutera olika ämnen som handlar om hur samhället ser på funktionshindrade och hur vi ser på samhället, säger Egon.

Artikelbild

| Lyssna. Vill du lyssna på någon av podarna så finns de att nå via youtube eller podfunktionen på omniaenkoping.se.

Ibland har poden även gäster.

– Det är ju jätteviktigt att lyfta fram människor som inte kan få sin röst hörd. Vilka ska se dem om de inte får höras? säger Tobias.

För att komma ifrån det mer allvarsamma i "Ljuset Från Baksidan" har två nya podar startats. "Paraply" och "Men Lyssna Då För Fan" som är tänkt att vara lite lättsammare.

– Här får vi prata mer fritt och det är inte för seriöst. Vi bjuder in gäster som får berätta om sig själva, tanken är att vi ska få lära känna personen vi intervjuar, säger Egon.

Gäster som varit på besök i studion är bland annat: Hiphop-gruppen Telegraf, YouTube-profilen Chilikungen, krönikören Andrea Edwertz och Sibyllaägaren Andreas Schenning. Men drömgästerna är betydligt mer prominenta än så, på önskelistan finns: Ozzy, Kungen, Stefan Löfven, Kim Jong-Un och skådespelerskan Jennifer Love Hewitt som är Egons drömgäst.

– Det vill du bara för att hon är snygg, säger Kristian.

– Nej, det är för att hon är en väldigt bra skådespelare, svarar Egon.

Vill du lyssna på gruppens podcasts kan du finna dessa på deras YouTube-kanal genom att söka på "podfunktionen". Gruppens alster finns även att nå på Omnias hemsida omniaenkoping.se