– Det är ungefär lika många förtidsröster som vid den här tidpunkten förra året, säger Pia-Lena Fromell, valsamordnare för Enköpings kommun.

I EU-valet 2014 förtidsröstade sammanlagt 4082 personer i Enköpings kommun. Med bara några dagar kvar att förtidsrösta är det en summa som sannolikt uppnås igen. På tisdagsmorgonen kunde fler än 3000 förtidsröster räknas in.

Den som vill förtidsrösta kan göra det på åtta ställen i kommunen, där två av ställena enbart är till för de anställda på lasarettet och regementet.

Artikelbild

| Det är bråda dagar för Pia-Lena Fromell, kommunens valsamordnare. På söndag äger valet till Europaparlamentet rum, men redan nu har över 3000 personer förtidsröstat.

– Den lokal där mest förtidsröster kommer in är kommunhuset, säger Pia-Lena Fromell.

En av de som förtidsröstar i kommunhuset är Olle Björk från Bredsand.

– Jag tycker det är bekvämt att förtidsrösta och passar på när det är lugnt.

Kommunen har även ambulerande röstmottagare, som nästan varje dag inför valet åker runt till vårdboenden eller privatpersoner som har det svårt att ta sig till val-lokalerna.

– Har man fysiska hinder för att ta sig till val-lokalerna kan man ringa kommunen och så kommer två röstmottagare med det materal som behövs, med både valsedlar och den gröna skärmen, säger Pia-Lena Fromell.

De 3000 förstidsrösterna i kommunen har räknats in under perioden 8:e till 20:e maj. Sista dag för förtidsröstning är på lördag. På valdagen, söndagen, öppnar vallokalerna klockan 08.00 och stänger klockan 21.00.