Runt klockan 00.00 natten till tisdagen kom Jesper Tunroth och Philip Lindefors tillbaka till regementet i Enköping.

Hur kändes det att jobba mot en så pass stor brand?

– Man visste att vissa dygn var väldigt avgörande för hur elden skulle bete sig. De varma och blåsiga dagarna var kritiska. Men arbetet gällande släckningen var bra uppstyrt. Jag jobbade mot en annan skogsbrand tidigare i år och då var allt arbete mer kaotiskt, säger Philip Lindefors.

Artikelbild

| Från vänster: Philip Lindefors och Jesper Tunroth. ”Det känns fantastiskt att få förtroendet att agera chef vid ett tillfälle som detta”, säger Jesper Tunroth.

Jesper Tunroth agerade chef för logistiken på platsen, han var i Älvdalen i tio dygn. Philip Lindefors var där i en vecka och agerade som ställföreträdande chef.

– Mitt största ansvar som chef var att se till att kollegorna fick tillräckligt med sömn och att vi inte tog på oss för mycket, vi var tvungna att hålla för mycket slitsamt arbete där uppe. Soldaterna som var på plats har varit fantastiska, säger Jesper Tunroth.

Uppgifter de utförde var bland annat, att begränsa elden, förebygga spridning och transportera utrustning som slangar och fordon. Att hålla en bra samverkan och kommunikation mellan alla på plats var väldigt viktigt.

– Området sträcker sig flera mil, det är väldigt viktigt att veta vad som behövs var och när, det kan vara avgörande för hur elden sprider sig, säger Jesper Tunroth.

Artikelbild

| ”Det var en svår brand då den spred sig över ett stort område, man kunde inte röra sig fritt heller på grund av ammunitionen på marken”, säger Jesper Tunroth.

När tidningen träffar de båda på regementet i Enköping är de trötta efter allt hårt arbete, men ändå på gott humör.

– På något vis har det känts bra att vara där uppe, det var nästan lite vemodigt att åka därifrån. Vi åkte dit för att hjälpa till och det har vi gjort, det känns fantastiskt. Men det har varit jobbigt att vara borta från min fru, så det är förstås extremt skönt att vara tillbaka, säger Philip Lindefors.

Artikelbild

| Man fick bland annat använda försvarets fordon för att lasta containrar från MSB.

– Jag håller med Philip om att det är riktigt roligt att kunna hjälpa till. Speciellt när man ser att vårt jobb gör en stor skillnad, utan bra logistik stannar arbetet upp, säger Jesper Tunroth.

Både Jesper Tunroth och Philip Lindefors kom in från deras ledigheter för att hjälpa till med släckningsarbetet i Älvdalen. Nu ser de fram emot att återgå till att ha semester.

– Det blir en vecka i Montenegro för mig i alla fall, säger Philip Lindefors.

– Jag har inga riktiga planer, jag ska bara vara ledig och ta det lugnt, säger Jesper Tunroth.

Kommer ni in från ledigheten igen om en till stor brand brister ut?

– Absolut, då är vi redo att hjälpa till på nytt, instämmer båda.