Det var i februari i år som en villa nära Hjälstaviken, mellan Bålsta och Enköping, brann. Husets invånare var bortresta och av deras bostad fanns bara rester av grund, murstock och plåttak kvar när de kom hem.

Dessutom saknades en bil som stått parkerad på platsen. Den hade stulits och hittades senare i Huddinge söder om Stockholm. Bilen hade körts med nyckeln och nyckeln hade funnits inne i det brandhärjade huset.

En 19-årig man från Bålsta åtalades för både mordbrand och bilstöld. Vid rättegången i Uppsala tingsrätt hade försäkringsbolaget, som hade krävt skadestånd på drygt fyra miljoner kronor av mannen, återkallat sitt krav.

Bland bevisningen mot 19-åringen finns bland annat ett vittnesmål från passagerare på ett pendeltåg som har hört honom tala i telefon om att han hade tänt på ett hus, stulit en bil och fått 90 000 lax för den.

Uppsala tingsrätt anser att det är bevisat att mannen var inblandad i tillgreppet av bilen. Därför dömdes han för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Däremot frikänner domstolen 19-åringen för mordbrand. Det råder enligt rätten ingen tvekan om att han ensam eller tillsammans med någon har tagit sig in i huset och att han på något sätt har varit inblandad i branden, men för att han ska dömas för mordbrand måste det vara bevisat att det är han som har anlagt branden.

Straffet för bilstölden blir skyddstillsyn med övervakare som bestäms av frivården.