Efter flera veckor utan vatten i koloniområdets kranar kom tanken vid middagstid på onsdagen, och de kolonister som var på plats fyllde hinkar och kannor i omgång efter omgång och spred över törstande små plantor på sina odlingslotter.

– Underbart! Sade en av dem som kom för tredje gången och fyllde kannorna.

Bo Andersson, koloniföreningens kassör och tillfälligt också ordförande, var på plats och såg till att med stora slangen från tanken fylla tunnor med vatten för kolonisterna att hämta vatten från.

Artikelbild

| Bo Andersson såg till att fylla tunnor med vatten från tanken som kom på plats på onsdagen.

– När vi öppnade kranen i brunnen sista veckan i april som vi brukar sprutade vattnet åt alla håll. Rören i brunnen hade rostat sönder och den plomberades, säger Bo Andersson, koloniföreningens kassör och tillfälligt också ordförande.

Brunnen vid Buskvreten är en mätarbrunn, och de senaste åren har fastighetsägares och samfälligheters mätarbrunnar inspekterats av kommunen, och flera har befunnits vara i dåligt skick. Det gällde också brunnen i Buskvreten.

– Koloniföreningen är arrendator hos kommunen. Vi ansvarar för tappställen och rören till dem, men inte för brunnen. Därför varken kan eller ska vi åtgärda själva brunnen, säger Bo Andersson.

Men efter plomberingen av brunnen i slutet av april har inget hänt förrän på onsdagen då tanken kom på plats.

Artikelbild

| Maria Getiner var glad att äntligen kunna vattna sina grönsaker och ser fram emot att nu kunna så och plantera på hela lotten.

– Det har gått lite långsamt, men nu är vi glada att vi fått hit vatten, och dessutom löfte om påfyllning i tanken om vattnet tar slut innan brunnen gjorts i ordning, säger Bo Andersson.

I brunnen ska inte bara de rostiga rören utan också cementrören bytas. Det är cementrören som orsakat fördröjningen enligt de besked som Bo Andersson fått. Diametern på dem stämde inte med de rör som fanns tillgängliga, utan de måste beställas och leveransen har försenats.

Artikelbild

| En välförtjänt paus i skuggan för Maria Getiner.

I väntan på att brunnen och de drygt tio tappställen som finns runt om bland kolonilotterna bär nu odlarna sina kärl från den centralt placerade tanken och ut till sina lotter. Att det är tungt att bära vattenkannor vet alla som gjort det, men trots det var det inga sura miner.

Tvärtom var det stora leenden på dem som samlades runt tunnorna. Maria Getiner var en av dem som bar sin kanna flera vändor mellan lotten och tunnan. En stor del av hennes lott var brun och bar, bara längs ena kanten där regnvatten räckt till hade odlingarna tagit sig:

Artikelbild

| Munter samling runt nu välfyllda vattentunnor vid Buskvretens koloniområde.

– Det är en månad sent, men jag hoppas kunna skörda lök, persilja och bönor ändå i sommar, säger Maria Getiner.