Tomas Ulväng ska börja som vd för Tierp Energi och Miljö.

Det är ett två år gammalt kommunalt bolag som ansvarar för flera nyttigheter, som renhållning, vatten, avlopp, park och gata samt fjärrvärme.

– Det är precis det som jag tycker är intressant, ett bolag finns till för att stödja samhällsbygget och att stödja samhället. Jag tycker att det ska bli jätteintressant med just den rollen, säger Tomas Ulväng.

Han jobbar fortfarande kvar på Ena Energi och senast 1 januari 2019 avslutas anställningen men han kan lämna tidigare.

– Jag är gärna kvar så länge det behövs. Sen vill man gärna sluta när man har något nytt. Jag har inte slutat i affekt, utan det är ett val jag har gjort och jag vill att processen ska komma igång med en rekrytering.

Är man lite konspiratoriskt lagd kanske man tror att det har någonting att göra med diskussionerna om försäljning och beslutet om att inte sälja?

– Det är klart att det har påverkat. Men då är det viktigt att säga att mitt uppdrag har varit att driva bolaget enligt det direktiv som ägardirektivet säger. Vi har inte drivit en försäljning. Det är inte så att nu blir inte bolaget sålt och då blir Tomas sur och då slutar han. Mitt uppdrag har hela tiden varit att utifrån ägardirektiven och styrelsens vilja utveckla bolaget på befintlig sajt där det har varit placerat.

– Kollar vi bakåt de här fem åren som jag har varit vd så har personalen gjort ett fantastiskt arbete. Vi har vänt från en stor förlust till en bra vinst, en resa som började innan jag blivit vd och som nu givit effekt. Nu har vi verkligen borgat för att vi kommer att klara de investeringar som vi behöver ha.

Den 11 juni i år beslutade kommunfullmäktige att det inte ska bli en försäljning av Ena Energi. Då hade en försäljning utretts sedan fullmäktige tidigare tagit ett beslut om att det så kallade försäljningsspåret skulle gälla för Ena Energi.

Ett färdigt säljavtal till en köpare, Värmevärden AB, hade tagits fram till fullmäktigemötet i juni. 24 röstade mot en försäljning, 23 röstade för och fyra ledamöter la ner sina röster.

Han medger att försäljningsprocessen har påverkat honom till att ta det avgörande steget och börja på den nya tjänsten i Tierp.

– Det har varit tufft för mig som vd och för personalen. Det är klart att det har påverkat mig så att jag har haft lätt att ta ett beslut om att välja att gå vidare. Det är dessutom svårt att vara vd för ett bolag där ägarna inte är intresserade av att ha det kvar och utveckla det vidare.

Samtidigt känner han att det ska bli vemodigt att lämna arbetsplatsen i Enköping.

– Jag har nog aldrig trivts så bra på ett jobb, säger Tomas Ulväng.