I flera år har Svenska kyrkan i Tillinge haft ett utbyte med den sydafrikanska församlingen Church Ablaze Ministries i Kapstaden. Bland annat genom ungdomsutbyte och volontärsarbete.

Nu har åtta kvinnor från församlingen kommit till Sverige där de under två veckor deltar i sammankomster i den svenska församlingen och även får uppleva den svenska sommaren.

På söndagen lagades det både sydafrikansk och svensk husmanskost i kyrkcentrum i Hummelsta och kringboende församlingsmedlemmar var inbjudna.

Artikelbild

| Åtta kvinnor från Sydafrika besöker Sverige och Svenska kyrkan i Tillinge. På söndagen bjöd de på sydafrikansk mat i kyrkcentrum i Hummelsta.

Susan Adams, till vardags chef för köket vid universitetet i Kapstaden, rör om i en gryta på spisen. Det doftar gott och kryddigt, de sydafrikanska kvinnorna bjuder på husmanskost från sitt hemland.

Köttfärsröran, eller Bobotie som rätten heter i Sydafrika, slevas upp i en gratängform och äggstanning hälls över innan formen åker in i ugnen.

– Den är bland annat kryddad med curry, kanel, gurkmeja och russin, kryddor som finns över hela världen, säger Susan.

Till gratängen serveras ugnsbakad skivad sötpotatis. En betydligt sötare maträtt än vad svenska smaklökar är vana vid men otroligt gott och formarna töms snabbt av besökarna.

Artikelbild

| Både de sydafrikanska rätterna och de svenska hade en strykande åtgång när församlingsmedlemmarna bjöds till måltid på söndagen.

– Vi äter mycket stuvningar, kött och kyckling i Sydafrika. Söndagarna är den stora måltidsdagen, då samlas familjen och äter tillsammans, berättar Susan.

I kyrkan har de även ett cateringteam som lagar mat till kyrkans medlemmar vid helgdagar och högtider.

Artikelbild

| Fotografier från tidigare ungdomsututbyten och besök i Sydafrika väcker minnen. Lotta Nyberg, Susan Adams och Agneta Nyberg tittar på bilder från Susans hem i Kapstaden.

I Sverige har kvinnorna hunnit med att besöka Stockholm och slottet, de har varit på körkonsert med svensk folkmusik, sjungit tillsammans under gudstjänsten i Tillinge kyrka och deltagit i en svensk skolavslutning. Älgparken i Morgongåva, parktåget i Enköping och firande av svensk midsommar i Härkeberga står också på programmet.

– Det är så lugnt och tyst här, och tryggt. Och gästfriheten är så stor, det värmer, säger Susan som även fascineras över att det finns så mycket träd inne i städerna och att de svenska sommarnätterna är så ljusa.

Artikelbild

| Ugnsbakad sötpotatis och Bobotie, köttfärsgratäng, kryddade med bland annat ingefära, curry, vitlök och gurkmeja, är sydafrikansk husmanskost.

­­– Och så går tågen så ofta! lägger en av kvinnorna till med ett leende.

Utbytet mellan Enköpingsförsamlingen och den sydafrikanska frikyrkan startade 2015 med ett ungdomsutbyte.

– Det var ett sätt för oss att få ungdomarna att stanna kvar i kyrkan, efter konfirmationen, säger församlingsassistent Lotta Nyberg.

– Utbytet är otroligt lärorikt för både oss och dem. Vi får många aha-upplevelser och de har lärt oss att vara tacksamma över saker vi tar för självklara. Sen är de även otroligt frimodiga i kyrkan och går upp och berättar om sin tro för oss andra, säger Cecilia Granmo, arbetsledande präst i församlingen.