Från och med i dag torsdag förskjuter Fjärdhundrabadet sina öppettider med en timme, till klockan 11, för att få mer tid att göra rent bassängerna.

En kompromiss menar Jimmy Wiltfalk, enhetschef vid Enköpings upplevelseförvaltning, för att kunna ha öppet överhuvudtaget.

– Vi vet att vårat maskinrum kan ha svårt att upprätthålla god vattenkvalitet när det blir stora värmeböljor som den som kommer nu. Vattenreningen återhämtar sig när vi har stängt och vi har kommit fram till att det bästa är att skjuta lite på öppettiden, säger han.

Maskinrummet och många av dess delar är fortfarande original från när Fjärdhundrabadet byggdes för 50 år sedan. Då hade man inte räknat med den mängden badare som finns nuförtiden och som dessutom blir ännu fler under högsommarvärmen.

Och eftersom smuts, grus och sololja försvårare reningen uppmanas badsugna besökare att komma ihåg att duscha av sig innan ett dopp i plurret.

– För varje badare så räknar man med en viss mängd smuts. Det blir också högre bakterietillväxt när vattentemperaturen ökar, vilket den gör av både värmen och att det blir fler besökare, säger Jimmy Wiltfalk.

Man kommer också uppmana till färre badare i bassängerna samtidigt.

– Vi har satt upp affischer och informerar vid ingången. Om det blir många i vattnet kommer våra badvakter påminna folk om att vänta tills nån går upp. Men det är var och ens ansvar.

– Vi förstår att man vill bada nu när det blir 30 grader, men vi gör det för att kunna ha öppet alls helt enkelt, säger Jimmy Wiltfalk.