Ett vittne som rastade sin hund på Märsön en kväll i mitten av september hörde ett plötsligt brak från riksväg 55, strax intill. När han kom fram låg en bil i diket med en man i 50-årsåldern bakom ratten. Vittnet berättade att föraren stirrade stint framåt och inte svarade på tilltal. I bilkupén stank det av alkohol. Polisen larmades till platsen.

Föraren lämnade ett blodprov omkring en timme efter händelsen. Då uppmättes 3,23 promille alkohol i blodet, långt över gränsen för grovt rattfylleri. Halten innebär för en normalkonsument ofta medvetslöshet. Vid 4 promille är risken stor att avlida av alkoholförgiftning.

Föraren åtalades men nekade till brott och förklarade att han druckit cirka 18 centiliter whisky efter dikeskörningen, i väntan på att en kollega skulle komma och skjutsa honom från platsen. Innan dess hade mannen inte druckit någon alkohol alls, enligt hans berättelse.

Rättsmedicinalverket yttrade sig i fallet och slog fast att den höga alkoholhalten starkt talar emot att drickandet skulle ha skett bara någon timme före provtagningen. Och även om mannen druckit den mängd whisky han hävdade så hade det inte varit tillräckligt för att komma upp i den skyhöga alkoholkoncentrationen. Slutsatsen blev att mannen, även om hans uppgifter om så kallad eftersupning skulle stämma, måste ha haft minst 1,8 promille i blodet vid singelolyckan.

Mannen dömdes så sent som i juli i år för rattfylleri. Han döms nu för grovt rattfylleri till två månaders fängelse.