Projektet med renoveringen av stammar och badrum i 176 lägenheter i ”gamla” Kryddgården har pågått i 2,5 år och man är nu inne på den sista etappen.

Men en stor andel av lägenheterna visade sig ha fuktskador, vilket gjort att renoveringarna dragit ut på tiden.

– Att en renovering av en lägenhet blir försenad på grund av fukt kan vi inte styra över. Torktiden vid en fuktskada går inte att säga i förväg, säger Eva Ranström, ombyggnadssamordnare vid EHB.

Alla hyresgäster har erbjudits en evakueringslägenhet under byggtiden. En lägenhet som inte har fuktskador tar fyra veckor att renovera.

– Vi gör hembesök innan renoveringen där vi talar om när hyresgästen ska flytta ut och sedan kan flytta in igen, säger Eva Ranström.

Att det i vissa fall dragit ut på tiden på grund av fuktskador kan hon bara beklaga.

– Jag förstår att det är besvärligt för hyresgästen, men det är tyvärr så här med den här typen av skador.

Att hyresgästerna inte får tillgång till lägenheten under byggtiden är en säkerhetsfråga då lägenheten är en byggarbetsplats.

– Men om man hör av sig till oss kan vi följa med in i lägenheten, man kan behöva gå dit flera gånger när renoveringen tar tid, säger Eva Ranström.

Någon reducering av avgiften ges inte när hyresgästen får en evakueringslägenhet. Det styrs av riktlinjer hos SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) och Hyresgästföreningen.

– Reducerad avgift får bara den som bor kvar i lägenheten under en renovering där man inte kan utnyttja hela lägenheten, säger Eva Ranström.

Men hur går det då med Ulla Lindgrens 80-årskalas?

– Jag tror absolut att lägenheten är klar då även om jag inte kan garantera det. Det är ju bara början av februari nu och badrummet är förberett så det går snabbt att göra färdigt när det väl är torrt, säger Eva Ranström.