Håbo kommun skulle imorgon, den 15:e mars, ha anordnat en rekryteringsmässa där jobbsökande ungdomar skulle fått träffa arbetsgivarna. Mässan blev inställd på grund av att det var för få arbetsgivare som anmälde sig.

– Själva tanken med mässan finns kvar men den sker nu digitalt istället. Företag runtom i Håbo kommer under våren kunna annonsera ut sommarjobb via kommunens hemsida. På så sätt blir det mer tillgängligt för målgruppen att söka, säger Karin Sedrakyan, administratör på Håbo kommun. Hon tror att det var få som anmälde sig på grund av att Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna äger rum i Uppsala mellan den 15-16 mars.

Kommunen erbjuder 200 sommarjobb inom åtta olika arbetsområden, bland annat data/adminstration och barn och omsorg. Håbo hus erbjuder runt 20 av de 200 platserna, och resten ordnar kommunen. Ungdomar som går i nian och upp till tvåan på gymnasiet, samt är folkbokförda i Håbo kommun, kan skicka in en ansökan. De som redan har fått sommarjobb via kommunen en gång kan söka igen men är inte garanterade att få jobb.

– De prioriteras inte i första hand, utan vi vill att alla ska få chansen till sommarjobb åtminstone en gång.

På Håbo kommuns hemsida står att år 2015 erbjöd kommunen även sommarjobb till ungdomar som sökte asyl i Sverige.

Varför erbjuder ni inte sommarjobb till dessa ungdomar längre?

– Det har med arbetstillstånd att göra, det måste man ha.

Ansökningarna i Håbo kommun öppnade den 7:e mars och trycket har varit stort.

– Vi har redan fått in 150 stycken ansökningar, så det flödar på, säger Karin Sedrakyan.

Ansökningstiden pågår fram till den 31:a mars.