Tidigare har det inte varit något tvång att besiktiga A-traktorer. EP har träffat vännerna Rasmus Hydén, 17, och August Eriksson, 17, som båda har A-traktorer. De tycker att de nya besiktningsreglerna är bra.

– Det finns många sunkiga och farliga A-traktorer på vägarna. Detta är ett bra sätt att få bort dem på, eller att tvinga ägaren till att fixa fordonet, säger Rasmus Hydén.

Rasmus A-traktor är en röd ombyggd Volvo. August Erikssons A-traktor står hemma då han har mycket att fixa på den.

Artikelbild

| Rasmus Hyden (närmast kameran) och August Eriksson skaffade A-traktorer då de båda är väldigt motorintresserade.

– Besiktigar jag den nu skulle den säkert få körförbud. Jag mekar så mycket jag kan efter skoldagarna för att få den i bra skick, säger han.

Har du bokat en besiktningstid?

– Inte ännu, jag hinner inte laga allt på den innan de nya kraven börjar att gälla. Men så fort jag är klar ska jag besiktiga den, säger August Eriksson.

Läs mer om besiktigandet av A-traktorer i Enköping.

De berättar att de båda har lärt känna flera likasinnade personer och fått nya vänner sedan de började att köra A-traktor. Många av dessa vänner tycker också att de nya kraven är bra.

– Det är just det här med säkrare fordon de tycker är bra, säger Rasmus Hydén.

– Men det är nog en del som inte kommer att besiktiga i tid, de är osäkra på hur många fel fordonen har och hur mycket tid och pengar det kommer att kosta att laga felen, fortsätter han.

Men då kommer de ju att köra olagligt?

– Ja det blir ju så, säger Rasmus Hydén.

För att undvika körförbud behöver A-traktorer ha gått igenom en godkänd besiktning under de senaste 24 månaderna före 20 maj.