Det började som en vadslagning med en vän under ett träningspass på gymmet, men ledde till något mycket större.

– Vi hade ett bra träningspass och jag råkade kläcka ur mej att det skulle nog gå att välta ett däck ut till Bresse, berättar Tobbe Johansson när vi träffas på gymmet Stronpoint i Hamnen i Enköping.

Responsen från vänner och bekanta blev stor när Tobbe berättade om vadslagningen. Så stor att han ville göra något ännu större av det.

Artikelbild

| Tobbe Johansson har varit aktiv i olika sporter sedan barnsben, fotboll, hockey, kampsport och styrkelyft. Nu tar han träningen till en ny nivå med sin utmaning att välta ett traktordäck i tio timmar.

– Jag ville att det skulle handla om något mer än mig själv och att bara välta däck. Då kändes barncancerfonden som ett självklart val, vi har haft cancer i familjen, säger Tobbe,

Nu hoppas han att genom sponsring kunna samla in pengar till Barncancerfonden. Att företag donerar en summa för varje kilometer han klarar av att välta däcket.

– Det blir en morot för mej också. För varje kilometer jag klarar blir det mer pengar till insamlingen, säger Tobbe som hoppas att många företagare nappar på utmaningen.

Den 27 juli, på natten för att undvika värmen under dagen, börjar Tobbe välta däcket den fem kilometer långa sträckan ut till Bredsand. Utmaningen kommer att livesändas och vänner ställer upp och följer honom på vägen för att bistå med vatten och näring.

Artikelbild

| Tobbe tränar sex dagar i veckan och har vält däck som mest tre timmar i sträck. Tio timmars däckvältning tror han kommer fresta mest på underarmarna.

Veckan före börjar han att träna nattetid för att inte utsätta kroppen för ett chocktillstånd.

Budskapet med däckvältningen är att det alltid är värt att försöka och att man inte är för gammal för att göra det.

Artikelbild

| Tobbe Johansson hoppas att många företagare kommer anta utmaningen och donera pengar till barncancerfonden.

– Det här är en utmaning för mej också, jag vet inte om jag kommer att klara av det. Mentalt gör jag det men vi får se om kroppen gör det, säger Tobbe.

Den totala viktbelastningen för att välta däcket hela sträckan blir omkring 260 000 kilo. Det kommer att slita på händer och underarmar.

– Jag brukar sätta mej i obekväma situationer, jag trivs med det och tror att man växer av det. Men jag hoppas att det inte bli regn, att välta ett blött däck är ingen höjdare, säger Tobbe med ett leende.

Tobbe Johanssons insamling finns på Barncancerfondens hemsida under titeln "Vält för välgörenhet".